Izvor: klix.ba

Autor: {"id":454734,"id_news":1317498,"name":"","surname":"klix.ba"}

Kazahstanski predsednik je 1997. godine napravio plan za zaštitu grada Astane od hladnih vetrova tako što će izgraditi prsten od drveća. Dvadeset godina kasnije, njegovi naučnici se još bore da formiraju šume tamo gde stabla nikada nisu postojala.

Zima u Astani obično počinje u novembru, a stanovnici toplinu osete samo u maju. Temperature se obično kreću oko minus 20 stepeni Celzijusovih. Astana se po hladnoći nalazi samo iza Ulanbatora u Mongoliji.

Po naredbi Nursultana Nazarbajeva gradske vlasti su 1997. godine počele raditi na projektu formiranja prstena sastavljenog od milion stabala verujući da će na takav način barem delimično zaštititi grad od ledenih vetrova. Dvadeset godina kasnije mega zeleni prsten se još sadi.

"Biznismeni nisu bili zainteresovani za to. Njihov cilj je bio da osmisle impresivne zgrade, brzo ih izgrade i prodaju", kaže arhitektinja Dijana Hegaj.

Izazov za lokalne građevinare bilo je postizanje ravnoteže između opšte vizije grada i suočavanja s klimatskim uslovima.

Pravljeni su uglavnom luksuzni apartmani u zatvorenim kompleksima, koji štite stanare od vetra. U njima se obično nalaze prodavnice, apoteke i frizerski saloni kako stanari ne moraju da izlaze napolje.

Nakon Nazarbajeve deklaracije iz 1997. godine kojom je status glavnog grada oduzet Almatiju, a dodeljen Astani, naučnici su proučavali koliko je tlo oko Astane pogodno za stvaranje šuma na mestima gde stabla nikada nisu postojala. U prvih nekoliko godina uslove je preživela samo nekolicina stabala. Naučnici su se zato fokusirali na istraživanje toga koje drveće može da izdrži tako surovu klimu. Zbog visokog udela soli u zemlji, zaključili su da su najpogodnije čvrste višegodišnje biljke. One smanjuju slanost zemlje i privlače insekte i na taj način obogaćuju ekosistem.

"Tokom poslednjih 10 godina temperature u glavnom gradu su povećane za 0,3 stepena upravo zahvaljujući zelenom pojasu zbog kog je brzina vetra sada u granicama proseka, a broj snežnih oluja se smanjio", kazala je Gulmira Akiševa iz Nacionalnog meteorološkog centra.

Oko 5.000 novih stabala, koja su mešavina zimzelenih i listopadnih sorti, posadi se svake godine i to košta 4,5 miliona funti. Plan je da se zeleni pojas do 2020. godine proširi za od 200.000 do 250.000 hektara.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.