Izvor: B92

Britanska niskotarifna avio-kompanija Izi džet najavila je da radi na razvoju aviona koje će pokretati motori na električne baterije, umesto tradicionalnih na fosilna goriva.

Zvaničnici te kompanije objavili su da bi novi električni avioni trebalo da budu korišćeni na kraćim rutama, i to za nekih 10 od 20 godina.

Na prototipu nove putničke letelice radi američka kompanija Rajt elektrik, koja je već konstuisala mali avion dvosed čije motore pokreću baterije. Ta kompanija sada, za Izi džet, projektuje veći avion koji će imati dolet od 335 milja, odnosno 540 kilometara.

Direktorka Izi džeta Karolin Makol je uverena da će novi avion moći da prevozi 220 putnika do popularnih destinacija kao što su Pariz, Brisel, Amsterdam, Keln, Glazgov i Edinburg.

"Mi i Rajt elektrik imamo zajedničku ambicijiu da radimo na održivijem i ekološkijem aviosaobraćaju. Kao što smo videli na primeru automobilske industrije, avionska industrija će težiti električnoj tehnologiji kako bi smanjila svoj negativan uticaj na životnu sredinu", izjavila je Makolova za Bi-Bi-Si.

Iz Rajt elektrika poručuju da će se nove baterije, koje će pokretati turbine motora, biti kombinacija litijum-jonskih i aluminijumskih baterija i nalaziće se u krilima aviona. Ta kompanija sada radi na tome da njihovu snagu učini dovoljnom za pokretanje aviona.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.