Izvor: B92

Iako je najpoznatija po hačapuriju i izvrsnom vinu, Gruzija ima da ponudi mnogo više od toga.

1. Možete da posetite najekscentričniji priobalni grad

Zbog bizarnog sutropskog mikroklimata, gruzijska obala Crnog mora pre liči na Bali nego na Belorusiju. Najbolje mesto za kupanje svakako je Batumi, ekscentrično mesto poznato po kazinima i oblakoderima na čijem se erodromu nalazi pokretni panoramski točak. Nadomak grada nalazi se Botanička bašta sa palmama i biljkama iz Južne Amerike, Meksika i jugoistočne Azije. nažalost, leti je ova oblast izuzetno vlažna, a oluje česte, tako da bi pored kupaćeg kostima tebalo da spakujete i kišobran.

2. Gruzijci su ludi za kafom...

Ona se ovde služi u tradicionalnom stilu: jaka i gorka, poput turske kafe.

3. ...kao i pivom

Iako je Gruzija poznata po odličnim vinima, u Tbilisiju neprestano raste broj malih pivara. Ipak, pazite: gruzijsko pivo često ima kiselu notu na koju se treba naviknuti. Najbolje će kliziti niz grlo u vrelim letnjim danima.

4. Gruzija je raj za bicikliste

Iako se bicikli pretežno voze u gradovima, sve je više entuzijasta koji se mogu videti na Putu svile ka Aziji ili duž granice sa Azerbejdžanom nastavljaju ka Kaspijskom moru. Planinski putevi otkriće vam neke od najspektakularnijih pogleda, ili se jednostavno zaputite na autoput ukoliko ne želite da izbegnete napor.

5. Možete da pijete narandžasto vino

Gruzija se smatra zemljom modernog vinarstva, i ima bogatu vinsku kulturu. Vino fermentiše u posebnim glinenim posudama zvanim 'qvevri', a zrna se ne odvajaju od opne, koja vinu daje posebnu notu narandžaste boje. Ultimativno vinsko iskustvo uključuje 'tamadu' - glavu porodice koja drži dugu zdravicu. Tokom zdravice se spominju svi od Boga do porodičnih gusaka, a nakon toga se vino ispija iz rogova ovna.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.