Izvor: B92

Praznici su idealno vreme za aktivnost "put pod noge", bilo da je reč o pešačenju ili o ozbiljnijem planinarenju.

Piše: Boris Subašić

Izvor:
novosti.rs

Pakovanje i oblačenje su prva ozbiljna "muka" za putnike koji u rancu i džepovima treba da nose sredstva za navigaciju, garderober, ostavu s hranom, prvu pomoć i malu radionicu. Mnoštvo sajtova i "stručnjaka" daju uputstva "šta poneti", koja bacaju u depresiju i najveće entuzijaste. Prisetite se da neki ljudi žive svakodnevno na mestima gde idete u avanturu a ne izgledaju kao vanzemaljci ni manekeni sportskih radnji.

1. Prvi korak je - informišite se o mestu koje nameravate da posetite i upoznajte se s meteorološkom situacijom. Najviše planinara koristi sajt yr.no koji daje vrlo precizne prognoze.

2. Po bilo kom vremenu neophodno je posedovati dobre planinarske cipele. To ne znači da kupujete pomodne stvari, već da čitate deklaraciju. Ko nije pri parama, u radnjama sa opremom za zaštitu na radu naći će, za početak, sasvim dobru obuću, kao i dugačke plastične kabanice, koje su neophodne u slučaju padavina. Dobre duboke cipele čuvaju od hladnoće i vlage, stabilizuju zglobove i omogućavaju kičmi da izdrži napor. Pravilo glasi: što teži ranac, to deblji đon. Poželjne su i kamašne, koje štite donji deo nogavica od natapanja vodom od rose, kiše ili snega koja se cedi u cipele.

3. U rancu se mora nositi nešto presvlake, a obavezno najmanje jedna rezervna majica od sintetičkih materijala. Pamuk nije poželjan, jer se brzo natapa znojem i teško se suši, pa njegovo dugotrajno nošenje može da dovede do pothlade. Ne oblačite glomaznu odeću pod kojom ćete "prokuvati" a zatim se smrznuti od prvog vetrića. Planinari najčešće oblače tanje vetronepropusne jakne i ispod njih duks od flica, ili dva, u zavisnosti od temperature na početku staze. Skidanje ionako počinje na prvoj ozbiljnijoj uzbrdici, da se odeća ne bi natapala znojem. Vrlo su korisni prsluci koji čuvaju toplotu tamo gde je najpotrebnija, a dopuštaju isparavanje i slobodu pokreta. Termo-pantalone od veštačkih materijala su vrlo pogodne za hladnoću, ali i tanje sintetičke planinarske pantalone odradiće posao ukoliko ispod njih imate termo-veš ili helanke. Vindšel jakne i pantalone su se pokazale kao najbolje jer su lake, a doslovno izoluju telo kao ronilačko odelo. Treba imati na umu da treking nije modna revija i da se treba oblačiti razumno.

4. U rancu uvek morate da imate bar litar vode, šibice ili upaljač, perorez, magnezijum-direkt, koji će vam vratiti snagu, i analgetik, koji će sprečiti kočenje mišića. Na treking se ne kreće bez baterijske lampe i najelementarnije hitne pomoći: gaze, povidon joda i zavoja.

5. Hrana koju nosite ne treba da bude obilna, već kalorična. Obavezna je crna čokolada ili energetske pločice čiji šećer vraća snagu. Poželjno je nošenje topografske karte i kompasa, a podrazumeva se da pre toga morate da naučite da ih koristite. Još lakše je na mobilni telefon instalirati neku od aplikacija sa GPS navigacijom za planinare, koju ćete testirati pre nego što krenete na put.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.