Izvor: punkufer.hr

Skupu dansku prestonicu zamenite nešto jeftinijim Torinom, koji, iako prekrasan, retko se spominje među gradovima koji su "must see" na Čizmi.

Naravno da je lepo otići u Grad Svetlosti i popeti se na Ajfelov toranj. Ništa manje lepo nije ni uživati na ulicama Londona, a ni amsterdamski kanali i muzeji nisu za bacanje. Međutim, reč je ujedno i o jako skupim destinacijama gde sve vrvi od turista, pa ako tražite nešto povoljnije i s manje gužve, predlažemo da umesto skupih i poznatih destinacija, odaberete one povoljnije i jeftinije, a često i podjednako atraktivne.

Utreht > Amsterdam

Umesto glavnog grada Holandije zaputite se u Utreht. Ovde takođe gradom prolaze kanali i ogroman broj muzeja, koji vam nude mnogo toga; od holandskih majstora pa sve do aboridžinske umetnosti. Od amsterdamskog aerodroma treba vam tek pola sata vozom, a noćenje možete pronaći po pristojnoj ceni.

Torino > Kopenhagen

Skupu dansku prestonicu zamijenite nešto jeftinijim Torinom, koji, iako prekrasan, retko se spominje među gradovima koji su "must see" na Čizmi. Zapravo, s obzirom na postojanje Rima, Firence, Venecije i sličnih to i nije toliko čudno, ali i Torino ima štošta da ponudi. Muzej Galleria d'Arte Moderna e Contemporanea jedan je od najboljih u Italiji, a dizajnerskih radnji, hipsterskih barova i kafića ima pregršt. Takođe, grad je poznat i po svojoj gastronomiji, pa ako možete, priuštite sebi neko dobro vino u kombinaciji s tartufima…

Mančester > London

Grad koji je nekad bio najpoznatiji po tekstilnoj industriji danas raste u svakom pogledu. Kulturna ponuda je bogata, svakako posetite Whitwort Art Gallery, a ni gastronomija mnogo ne zaostaje. Tako ćete u Northern Quarter pronaći barove i restorane koji gotovo uopšte ne zaostaju za onim londonskim, a ako patite za luksuznim smeštajem, ovde bezobrazno skupi hoteli niču kao gljive poslije kiše.

Budimpešta > Beč

Beč je definitivno prekrasan, ali ni Budimpešta ne zaostaje za njim. Široke avenije, impozantne građevine (dovoljno je videti zgradu parlamenta na primer) i dobar noćni život garancija su da vam ovde neće biti dosadno. Takođe, u mnogim napuštenim zgradama otvoreni su pabovi pa nemojte propustiti ni taj de o prilikom obilaska grada.

Lil > Pariz

Za one koji silno žele da osete dašak Pariza, ali im se ne da da idu u gužvu i skupoću, Lil je sjajna alternativa. Kulturna ponuda je bogata, a Palais des Beaux Arts de Lille smatra se najboljim muzejom u zemlji nakon Luvra. On čuva dela majstora kao što su Ruben i Van Dajk, a ko s druge strane voli životinje, topla je preporuka odlazak u zoološki vrt.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.