Izvor: B92

Prirodnjački centar Svilajnac ovogodišnji je dobitnik "Turističkog cveta". Gosti mogu da vide i dom vojvode Sinđelića. Staro jezgro je lepo očuvana ambijentalna celina, a manastiri melem za dušu, pišu "Večernje novosti".

Piše: Z. Gligorijević

Opština Svilajnac, udaljena od Beograda samo 100 kilometara, sve je atraktivniji za turiste, zahvaljujući Prirodnjačkom centru, poznatom po velikom modelu vulkana.

Pravi raj za ljubitelje dinosaurusa i prirode godišnje poseti više od 100.000 gostiju, zbog čega je ova institucija ovogodišnji dobitnik najprestižnijeg priznanja u oblasti turizma - "Turističkog cveta".

Svilajnac je od davnina poznati trgovački i zanatski centar. Zadržao je duh negdašnjih vremena za razliku od mnogih gradova koji su preživeli arhitektonski haos. Najmodernije zdanje koje objedinjuje nauku, obrazovanje i turizam je Prirodnjački centar Srbije.

Kriva čaršija, pešačka zona s zanatskim objektima, jedna je od četiri ulice projektovane 1820. godine, koje su činile gradsko jezgro i lepo očuvanu ambijentalna celina. U središtu je spomenik Stevanu Sinđeliću, podignut 1991. godine legendarnom junaku Prvog srpskog ustanka.

U selu Grabovcu (sedam kilometara od centra) nalazi se spomen-kuća Stevana Sinđelića. U ovoj tipično moravskoj kući žive potomci vojvode. Ima odžakliju, kuću i sobu u kojoj se nalaze tronošci, dolap, naćve sa loparom, razna pomagala za pravljenje hleba, klupe, kolevka i mnogi drugi predmeti, natrunjeni patinom težačkog vremena.

Resavsku Svetu goru čini sedam manastira u prečniku od deset kilometara. To su: Miljkov manastir, Zlatenac i Dobreš su u selu Gložanu, Manastir Presvete Bogorodice je u Radošinu, manastir Tomić u selu Vojska, Hum u Dublju i manastir Jakovo.

- Ko god dođe sa verom u Boga, dobiće pomoć i svojoj kući odneti mnogo napretka - kaže mati Paraskeva, igumanija manastira Zlatenac. - Sveta gorica naša potrebna je svačijoj duši. Svak će nešto da čuje što će da ga dirne u srce i otići će blagodaran.

Manastir je više puta paljen i uništavan, ali ga je pokojna mati Jefimija obnovila 1980. godine. Nažalost, poslednje poplave uništile su temelje, pa ugumanija Paraskeva moli one koji mogu da pomognu da obnove ovu svetinju.

U Gložanu se nalazi i crkva brvnara, posvećena prenosu moštiju Svetog Vasilija Nikolaja, sa enterijerom iz 1724. godine, kada je sagrađena.

Sestra Stefanida, jedna od četiri monahinje manastira Tomić, zadužbine despota Stefana Lazarevića, kaže da ovaj božiji hram može da bude zanimljiv turistima, ali više pokloničkim putovanjima. Manastir ima biljnu radionicu u kojoj proizvode meleme, kreme, tinkture i čajeve protiv raznih bolesti. Porta manastira, prepuna raznobojnog cveća i neobičnih biljaka, prava je botanička bašta.

- Ovde ljudi mogu da dođu radi duhovnih saveta i ako imaju probleme na liturgiju nedeljom i praznikom. Uz blagoslov sveštenika mogu i da prenoće - kaže sestra Stefanida.

Replike dinosaurusa

Foto: Screenshot

U atraktivnom "Dino parku" na otvorenom, nalazi se 20 replika dinosaurusa u prirodnoj veličini, od kojih je najveći model diplodokusa, visok 11, a dugačak 20 metara. U centralnom delu ovog parka postavljen je model vulkana u koji će posetioci mogu da uđu kako bi videli magmatske aktivnosti naše planete.

Naučno-zabavni park smešten je na površini od 15.000 kvadrata, dok je u prostoru zgrade Prirodnjačkog centra, veličine 3.000 kvadrata, smeštena stalna izložba sa četiri tematske celine: "Svet dinosaurusa", "Geološki vremeplov", "Svet minerala i stena" i "Biodiverzitet Srbije". U Prirodnjačkom centru se nalaze i specijalizovane učionice namenjene naučno-istraživačkom radu, kao i multimedijalna sala sa 60 mesta, za emitovanje naučno-dokumentarnih sadržaja u 3D tehnologiji.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.