Izvor: B92

Neboderi koji svojim vrhovima 'paraju oblake' i luksuz prve su asocijacije kada pomislimo na ove gradove. Ali, nisu oduvek izgledali tako. Do pre nekoliko decenija na ovim područjima bila je pustoš, negde doslovna, a negde po pitanju broja stanovnika i izgleda.

Tokio, Japan

Kao i mnogi drugi japanski gradovi, Tokio je bio gotovo potpuno uništen u Drugom Svetskom ratu. Ali uskoro nakon toga, njegova ekonomija krenula je uzlaznom putanjom, a tako i izgradnja. Danas je jedan od najvećih svetskih gradova.

Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Teško je i zamisliti da je pre nekoliko decenija Dubai još izgledao kao pustinja. Do 1990-ih još su se gradile 'normalne' građevine, a onda je krenuo bum luksuza. Dubai je danas poznat po svom neobičnom i raskošnom dizajnu građevina - poluostrvu u obliku palme, neboderima Burž Al Arab i Burž Kalifa, a uskoro se otvara još jedan, Restless Planet, u kojem će biti prašuma i realno prikazani dinosaurusi.

Singapur

Azijski tigar jedna je od najrazvijenijih država sveta, a njegovo bogatstvo se zasniva na lučkim aktivnostima i trgovini. Kao i Dubai, razvio se gotovo ni iz čega, a sada luksuzni neboderi krase njegovo nebo.


Kejptaun, Južnoafrička republika

Komplikovana priča južnoafričkog grada, čiji je napredak ometao Aparthejd, počela je nakon raspada tog sistema. Nakon toga je procvetao, kako u pogledu izgleda, tako i u pogledu turizma.

Bejhaj, Kina

O ovom mestašcetu donedavno se nije imalo šta reći, niti videti. Sada ima više od milion stanovnika, a njegova okolina očigledno se menja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.