Izvor: B92

Toaleti u avionima u poslednjih nekoliko godina predmet su brojnih rasprava. Saznajte nešto više o ovoj temi u tekstu koji sledi.

Na pitanje da li se otpad koji se nakuplja u toaletu izbacuje iz aviona u toku leta, odgovor je kratak i jasan – ne.

Kada se u toaletu povuče voda, otvara se ventil na odvodnoj cevi i fekalije se pomoću vakuuma usisavaju u poseban rezervoar. Tu ostaju sve dok se avion ne spusti na tlo. Prema navodima američke Federalne uprave za avijaciju, rezervoar je moguće isprazniti jedino vakuumskim usisavanjem pomoću specijalne mašine, što znači da pilot nikako nema mogućnost da to učini u toku leta.

Iako ljudi redovno prijavljuju incidente u vezi sa izmetom koji pada s neba, stručnjaci navode da je u najvećem broju slučajeva reč o ptičjem izmetu.

Puštanje vode u toaletu vam može “zapušiti” uši

Prema navodima portala toiletguru.com, puštanje vode u toaletu na visini od 10.000 metara može izazvati promene u pritisku u ušima putnika, koje utiču na vazdušne “džepove” u ovim organima. Pritisak u vazdušnim komorama na tlu je isti kao spoljašnji pritisak, ali kako u avionu pražnjenje toaleta funkcioniše po principu vakuuma, spoljašnji pritisak se menja, zbog čega putnik može imati utisak da su mu uši začepljene, otkriva Physics.org. Ovaj problem će nestati kada se pritisak ponovo normalizuje.

Pušenje u avionu je zabranjeno, ali svi toaleti imaju pepeljare

Prema listi minimalne opreme Federalne uprave za avijaciju, pepeljara u toaletu aviona zakonska je obaveza, piše "Telegraf".

Uprava je procenila da, ako bi se desilo da neko oseti potrebu da povuče dim, najverovatnije bi zabranjenu radnju obavio u toaletu.

Kako bacanje pikavca u kantu može da prouzrokuje požar, najbolje bi bilo za svaki slučaj u vrata toaleta ugraditi pepeljaru.

Nekome ovaj protokol može delovati smešno, ali 1973. godine 123 putnika poginuloa su na letu kompanije Varig iz Rio de Žaneira ka Parizu, kada se boing 707 zapalio zbog pikavca koji je bačen u kantu. Tom prilikom kabina pilota se ispunila dimom i on je bio primoran da prizemlji letelicu oko 15 kilometara južno od francuske prestonice.

U većim avionima moguće je otvoriti pregradu između kabina u toaletu

U decembru prošle godine, u video-snimku koji je na Jutjubu objavio Rijad Kalaf, jedna stjuardesa otkrila je da je moguće skinuti šarke sa ploča i na taj način ući u susednu kabinu, piše Dejli mejl.

Avioni ne moraju da imaju funkcionalni toalet

Kako piše Thrillist, Federalna uprava za avijaciju navodi da ne postoji pisano pravilo koje nalaže da avioni na kraćim komercijalnim letovima mora da imaju funkcionalni toalet. To znači da putnici koji trpe dok čekaju ukrcavanje mogu da se šokiraju kada nakon poletanja otkriju da ne mogu da obave nuždu.

Zapravo, avion koji se iz Vestčestera zaputio za Čikago 2015. godine poleteo je bez ijednog dostupnog toaleta.

Ukoliko pustite vodu dok sedite na WC šolji, možete da se zaglavite

Ukoliko vaše telo u toku puštanja vode u potpunosti prekriva dasku, čineći na taj način savršen “čep”, vrlo je moguće da ćete se zaglaviti. Srećom, to se izuzetno retko dešava, a u većini slučajeva moguće je ustati uprkos snažnom pritisku.

Toaleti nisu najprljavije mesto u avionu

Istraživanje iz 2015. godine koje je sproveo Travelmath, otkrilo je da su rasklopivi plastični stolovi za hranu najprljavije površine u avionima.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.