Izvor: B92

Stresa, grad koji i dan danas izgleda kao da pripada nekom drugom vremenu, dugo se smatrao neslužbenom prestonicom zapadne obale jezera Mađore.

Nakon posete ovom veličanstvenom italijanskom jezeru, ostaćete bez daha, a možda vam i potpuno i zameni želju za morem!

Jezero Mađore se uprkos svojoj lepoti, na turističkim mapama našlo tek početkom 20. veka, kad je tunel Simplon u Alpima omogućio prolazak Orient Ekspresa.

U tom trenutku, obale jezera počele su se puniti bogatima i imućnima koji su počeli s izgradnjom luksuznih vila. Neke od njih i danas su u funkciji, dok su druge napuštene i neupotrebljive.

Stresa, grad koji i dan danas izgleda kao da pripada nekom drugom vremenu, dugo se smatrao neslužbenom prestonicom zapadne obale jezera. Prepun je predivnih hotela napravljenih u baroknom stilu, koji će svakog posetioca ostaviti bez daha.

Najljepši i najveći među njima je "Grand Hotel des Iles Borromees" kojeg krase monumentalni kristalni lusteri, a poznat je i po tome što je u njemu boravio devetnaestogodišnji Ernest Hemingvej, nakon ranjavanja na italijanskom ratištu.

Još jedno odredište vredno posete svakako je i Peskatori, ostrvo ribara koje celo šetajući obiđete za deset minuta, ali je toliko čarobno da ćete tih deset minuta pamtiti barem isto toliko godina.

Maggiore je ogromno jezero, i proteže se skroz do Lokarna u Švicarskoj. Za obilazak cele njegove okoline trebaće vam bar deset dana, ali verujte, nema šanse da će vam i u jednom trenu biti dosadno.

Dvadesetak minuta vožnje prema Alpima, nalazi se još jedno jezero vredno spomena, Orta, uz koji se nalazi grad Orta San Giulio. Grad krase stare ulice, fasade boje parmezana ali i brojni kafići u kojima možete uživati u sjajnom espresu i kapućinu.

U svakom slučaju, ako vas put nanese ovde, opustite se i uživajte u prirodnim lepotama jezera Mađore.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.