Izvor: B92

Bazen koji je ujedno i stakleni most nalazi se između dve desetospratnice u sklopu novog londonskog građevinskog projekta.

Svi koji sanjaju o plivanju na otvorenom, iznad grada, mogli bi to uskoro da urade u Londonu.

Naime, najnoviji dodatak projekta “Embassy Gardens” biće 25 metara dugačak bazen koji će se protezati između dva nebodera blizu bivše elektrane “Batersi” .

Prozirni 'nebeski bazen' će, kažu arhitekte, biti prvi takve vrste. Plivači će moći da uživaju u pogledu na grad s 35 metara visine, a između njih i ostatka sveta stajaće tek 20 cm stakla.

Stanari ovih zgrada, u kojima stanovi koštaju od 602.000 funti naviše, moći će da preplivaju put do suseda i odmore se na nebeskoj 'palubi' koja će imati spa, letnji bar i đus bar, dok će pogled 'pucati' na zgradu parlamenta.

Izvođač radova tvrdi da je bazen, koji je dizajnirala ekipa iz Arup grupe, u saradnji s dizajnerima akvarijuma, dobio dozvolu za gradnju, a biće potpuno providan i bez strukture.

Bazen je deo projekta "Embassy Gardens", koji radi "Nine Elms", a koji predstavlja 15 milijardi funti vredan projekat u jugozapadnom Londonu, u sklopu kojeg će 'niknuti' na hiljade domova, od kojih će se mnogi nalaziti unutar luksuznih apartmanskih objekata. Oni koji su nešto manje neustrašivi, imaće na raspolaganju i unutrašnji bazen.

Ali nemaju svi tako dobro mišljenje o ovom projektu. Henri Prajor, agent za bogataše, izjavio je da smatra da je zastupljeno previše egzibicionizma, piše britanski “Gardijan”.

"Što je previše - previše je. Ne možemo sa sigurnošću da kažemo šta objekti poput bazena, teniskih terena i kućnih bioskopa dodaju domu, ali prvi put mogu iskreno da kažem da, iako inače poštujem arhitekturu, ovo predstavlja verovatno najveću grešku koju sam ikad video", zaključio je Prajor.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.