Izvor: B92

Internet vodič kroz Nacionalni park Fruška gora fruskac.net konačno je počeo s radom.

Osnovan 2015. godine, Fruškać je nezavisno, dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje pokrenuto samoinicijativom entuzijasta i zaljubljenika u prirodu. Fruskac.net obuhvata preko 130 zanimljivih istorijskih lokacija, razna prirodna bogatstva, biljna i životinjska blaga, kao i kulturno nasleđe ovog podneblja.

Lokacije, koje sadrže kratki opis, galerija fotografija i koordinate podeljene su u 10 kategorija: manastiri, jezera, izvori, ribnjaci, izletišta, livade, vodopadi, spomenici, vidikovci i razno. Nikola Arežina, osnivač portala fruskac.net, izjavio je: „Naša zamisao bila je da kreiramo veb-portal na kome bi se objedinila sva dobra i mesta Fruške gore interesantna turistima, ljubiteljima prirode i poštovaocima kulturne i istorijske baštine jer verujemo da ćemo pomoću njih postići pozitivne promene.“

fruskac.net

Svakako najzabavniji deo Fruškaća jeste interaktivna mapa Fruške gore, sa prikazanim lokacijama i njihovim kratkim opisima, i predstavlja najlakši i najbolji način za istraživanje blagodeti ovog podneblja.

Za pristup Fruškaću nije potreban nalog, već je dovoljno ukucati adresu fruskac.net, a posetioci koji su prijavljeni na svoj Facebook ili Disqus nalog mogu da postavljaju komentare, pitanja i dele utiske.

fruskac.net

Fruškać portal je nastao bez učešća trećih lica i bez spoljnih izvora finansiranja, rekao je Arežina i dodao: „Želeli smo da vodimo projekat u smeru za koji mi smatramo da je dobar. Sada, kada smo završili inicijalne korake ovog velikog poduhvata i stvorili preduslove za ozbiljne rezultate, nadamo se da će i drugi uvideti značaj rada i dati nam podršku da nastavimo u ritmu u kom smo započeli“.

Dalji razvoj portala podrazumeva dodavanje novih, dosad neistraženih lokacija. Fruškaću za ostvarivanje ciljeva moguće je doprineti donacijama, ali i na druge načine, po ličnom kreativnom nahođenju, putem podrške na društvenim mrežama, obaveštavanjem prijatelja putem mejling listi i slično.

fruskac.net

.

fruskac.net

.

fruskac.net

.

fruskac.net

.

fruskac.net

.

fruskac.net

.

fruskac.net

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.