Izvor: Jelena MATIJEVIÆ

Autor: {"id":279741,"id_news":954207,"name":"","surname":"Jelena MATIJEVI\u00c6"}

Sunčani dani sa idealnih 25 stepeni, brojni turisti u "pohodu" na plaže i vode Crvenog mora, mnogo svetlećih ukrasa koji podsećaju na nedavne proslave oba hrišćanska Božića, rimokatoličkke i pravoslavne Nove godine i Bogojavljenja...

Foto: Thomas Depenbusch / Flickr.com

Ovo je slika Šarm el Šeika, najpoznatijeg i najekskluzivnijeg egipatskog letovališta na krajnjem jugu Sinaja ovih dana. Upotpunjuju je široki bulevari, raskošni hoteli, uvek užurbani, glasni i nasmejani Egipćani i žamor na, čini se, svim jezicima sveta.

Najviše je, ipak, bogatih Arapa i Evropljana "izbeglih" od zime: Britanaca, Francuza, Nemaca, Poljaka, ali i Srba... Uživaju u hotelima koji podsećaju na zamkove, sa bazenima, igralištima, golf terenima... Reklo bi se da turistički poslenici zadovoljno trljaju ruke, ali saznajemo da baš i nije tako. Jer, ruskih turista je mnogo manje nego što su očekivali, pa su kase značajno praznije nego što su planirali. Od svih hotelijera jasno se čuje žal za Rusima.

- Svi govore o sankcijama uvedenim Rusiji, a mi možemo samo da potvrdimo da se ta kriza naročito osetila u turizmu - rekao je srpskim novinarima Sami Kaplandži, generalni menadžer hotela "Riksos" u Šarm el Šeiku. - Prošle godine, u ovom gradu odmaralo je oko tri miliona turista. Ove godine smo očekivali gotovo pola miliona više, ali su zbog iznenadnog i naglog pada rublje, Rusi masovno počeli da otkazuju već dogovorene aranžmane. Zato poslednjih meseci pokušavamo da nađemo alternativna tržišta u zemljama Bliskog istoka, u Srbiji, Irskoj, Škotskoj. Cene usluga i robe na prošlogodišnjem nivou zadržali su hotelijeri, avio-kompanije čiji avioni sleću na međunarodni aerodrom u Šarm el Šeiku i gradski trgovci.

Verujući da ćemo baš među ovdašnjim trgovcima saznati najviše o ekonomskim prilikama, odlazimo u Nama bej, deo Šarm el Šeika poznat po mnogobrojnim tipičnim, šarenim, dobro i bogato snabdevenim prodavnicama i ugostiteljskim objektima. Dok razgovaramo, zaustavlja nas i u radnju poziva jedan od trgovaca. Zbog jezika misli da smo iz Rusije, a pošto je saznao odakle smo, na naše opšte iznenađenje govori nam ime naše prestonice i kao "iz katapulta" nabraja zemlje sa kojima se Srbija graniči.

Foto: Thomas Depenbusch / Flickr.com

- Učitelj sam, ali pošto u rodnom Kairu nisam mogao da se zaposlim, došao sam ovde da se, uz pomoć prijatelja, oprobam kao trgovac - objašnjava nam Muhamed Helal. - Desetak godina unazad, radilo se i zarađivalo dobro, ali poslednja dva-tri meseca ne obećavaju mnogo. Nema Rusa. A oni vole da kupuju baš sve. Od najobičnijih suvenira do zlata. Bojim se da će ova kriza potrajati, a to bi unelo nervozu i neizvesnost u naše živote, koje smo u ekonomskom smislu počeli da "sređujemo" tek tokom poslednjih nekoliko godina.

Priča nam naš sagovornik da u Egiptu postoji veliko raslojavanje na vrlo bogate i vrlo siromašne građane, a da srednje klase - nema!

- A siromašne je lako ubediti da su za njihovu nemaštinu krivi drugi, kao što je, neke od njih, isto tako lako ubediti da se, zbog novca, upuste u saradnju sa teroristima. Siromašnima je lako manipulisati. A baš ovde u Šarm el Šeiku niko ne želi da se ponovi 2005. godina, kada je u noći između 22. i 23. jula, u stravičnoj eksploziji u hotelu "Gazala gardens" poginulo 88, a ranjeno više od 200 ljudi - kaže Helal.

Ove njegove reči najbolje opravdavaju vrlo vidljivo prisustvo policije, postojanje više kontrolnih punktova u gradu, kao i neviđene mere obezbeđenja na ulazu u svaki hotel. Uniformisano ili u civilu, obezbeđenje je, čini se, na svakom koraku. Jer, domaćini grada koji ugosti gotovo 70 odsto turista pristiglih u zemlju faraona, očigledno ne žele ni najmanju provokaciju, a kamoli napade terorista.

Saznajemo i da snage obezbeđenja čine vojna, redovna i turistička policija, a ako se uzme u obzir broj svih "kontrolnih tačaka" na kojima se mogu videti, stiče se utisak da jednog turistu čuvaju barem tri-četiri policajca.

A stalno u ovom "gradu stranaca" živi oko 7.000 Egipćana, hiljadu manje Rusa i oko 3.000 Italijana. Svi ostali, a reč je o milionima, jesu turisti. Upravo to opravdava sve napore i vlasti i građana "dragulja Sinajskog poluostrva" da se dobro provedu i odmore i da se osećaju bezbedno.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.