Izvor: B92

Azerbejdžan postaje velika atrakcija budući da vlada ove zemlje planira ogromne investicije koje će od nje napraviti državu budućnosti.

Prestonica Azerbejdžana – Baku – trenutno se priprema za ulogu domaćina Evropskih igara 2015, a prethodna godina obeležena je brojnim ulaganjima u razvoj turizma ove zemlje.

Prošle godine tu je održan izbor za pesmu Evrovizije i Svetsko fudbalsko prvenstvo za žene.

Broj turista je rastao, a prema najavama tamošnjeg Ministarstva turizma, cilj je da se privuku posetioci i sa drugih kontinenata.

“Nije samo Baku turistički adut Azerbejdžana, nego i njegovi planinski predeli. Trenutno razvijamo Šhah-Dag skijalište kako bismo pokrili i zimsku stranu turizma, a prva dva hotela biće otvorena u bliskoj budućnosti”, rekao je ministar turizma Abulfaz Karajev.

Iako je Azerbejdžan mala zemlja sa svega devet miliona stanovnika, prihodi od nafte daju mu snažnu osnovu za ambiciozne planove.

Jedan od najobimnijih je izgradnja 41 veštačkog ostrva u Kaspijskom moru koje će biti povezano sa 150 mostova.

Kruna radova biće Azejberdžanska kula koja bi trebalo da dostigne visnu od 1.050 metara i time nadmaši Burdž Kalifu (829,84 m) iz Dubaija kao za sada najvišu građevinu na svetu. Ostaje da se vidi da li će pre biti završena kula u Džedi, koja će biti visoka ceo kilometar.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.