Izvor: S. Gregoviæ

Autor: {"id":111272,"id_news":541524,"name":"","surname":"S. Gregovi\u00e6"}

Neuobičajeno toplo vreme za septembar produžilo sezonu na primorju, gde se odmara 40.000 turista. Međutim, po svemu sudeći, zarada na crnogorskom primorju biće više nego „mršava“.

I nebo, koje šalje vrele zrake na peskovite plaže južnog Jadrana, produžava sezonu. Topli dani i morska voda „ugrejana“ do 28 stepeni, neuobičajeni za septembar, i dalje dovode turiste na Crnogorsko primorje.

Na tom području, prema najnovijim podacima Turističke organizacije Crne Gore, odmara se nešto više od 40.000 gostiju,što je za sedam procenata više nego lane u isto doba. Najviše ih je na najatraktivnijoj Budvanskoj rivijeri - 22.000, što je takođe više nego u prvoj polovini septembra 2010. godine.

Ovoga septembra podjednako gostiju boravi u hotelima i u privatnim kućama, što se retko dešava, pogotovu u vreme postsezone, kada redovno hoteli imaju najviše turista. Sasvim je izvesno da su na dobru posetu, pored izuzetno lepog vremena, uticale i niže cene pansiona u hotelima i smeštaja u privatnim apartmanima.

Ono što zabrinjava domaćine jeste slab vanpansionski promet, kako u restoranima tako i u kafićima i drugim ugostiteljskim objektima. Septembarski gosti su, jednostavno, skupili nešto novca za sedam-osam dana odmora, ali za malo više provoda od onoga što podrazumevaju plaže i šetališta, nema para.

Tako iz barske opštine, koja je letos bila veoma posećena (naročito Sutomore), stižu upozorenja da bi, što se finansijskih efekata tiče, ovo mogla biti jedna od lošijih sezona. I dalje su otvoreni gotovo svi sezonski hoteli, kako oni u kojima polupansion staje od 18 do 30 evra, tako i oni skupi, u kojima beleže dobru posetu, kao što su „Splendid“, „Mediteran“, „Belvi“, „Kraljica Montenegra“ u Bečićima, „Maestral“ u Miločeru.

Gosti su mahom Rusi, ali itekako ima Mađara, Rumuna, Poljaka i Srba. Meteorolozi predviđaju žarko leto i narednih dana i nedelja, pa se očekuju (najave su takve) novi turisti koji će moći itekako da „uhvate boju“ na peskovitim žalima južnojadranske obale.

Na Crnogorskom primorju više nema saobraćajnih gužvi, ima dovoljno mesta za parking, a gosti se i dalje žale na bučnu muziku. Naročito u i oko starog budvanskog grada, ali i na drugim lokacijama gde trešti daleko iza ponoći.

U postsezoni će biti otvoreno 25 hotela

U Crnoj Gori od 1. oktobra počinje zvanično postsezona, a Nacionalna turistička organizacija je u saradnji sa hotelijerima i nacionalnim avio-prevoznikom osmislila posebne aranžmane, a sve radi produžetka sezone. U ponudi će biti 25 hotela od severa do juga zemlje.

Ukoliko se neko iz Beograda odluči da u Crnoj Gori boravi tokom narednog meseca za troškove prevoza i smeštaja na bazi polupansiona izdvojiće nešto više od 230 evra. Sedam noćenja u hotelima će koštati od 232 do 446 evra, zavisno od kategorije hotela.

U ponudi će biti hoteli sa tri, četiri i pet zvezdica, a do sada je u projekat uključeno 25 hotela iz cele Crne Gore. Očekuje se dolazak gostiju iz osam zemalja ka kojima lete avioni nacionalne kompanije i to iz Rima, Beča, Frankfurta, Ciriha, Londona, Ljubljane, Pariza i Beograda.

Pune i marine

Postsezona veoma dobro teče i što se tiče nautičkog turizma. U marinama, poput one elitne „Porto Montenegro“ u Tivtu, ali i u Kotoru, Budvi, Baru i Herceg Novom i dalje je prilično skupih jahti.

Lepo vreme, koje donosi mirno more idealno je za šetnje Bokokotorskim zalivom, ali i celom obalom od Igala do reke Bojane, pa bogatih izletnika ima još prilično.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.