Izvor: B92

Da li je Menhetn zaista potekao sa Menhetna? Odakle je Mohito? Ko je uopšte bio Tom Kolins? Da li je Mai Tai stvarno sa Havaja? Kokteli su vremenom postali deo istorije i literarne kulture, često zaštitni znak onoga koji ih je rado pio.

Na ovoj listi se nalazi 10 najpoznatijih koktela i kontroverznih priča koje kriju.

Bladi Meri

Jedna popularna legenda kaže da je originalni Bladi Meri pravljen od podjednake doze soka od pardajza i vodke, korišćen kao lek za mamurluk, izmislio komičar, kompozitor i producent Džordž Džesel (Jessel).

On je tvrdio da je izmislio ovo piće jednog jutra na Palm Biču 50-ih godina prošlog veka, kada je pomešao vodku sa sokom od paradajza kako bi se otreznio od prethodne večeri.

Međutim, kolumnista i istoričar koktela sa Vol strita, Erik Felten, napisao je da mnogi sumnjaju u Džeselove tvrdnje, što je dovelo do priče o barmenu Fernandu „Piteru“ Petriotu koji je radio u St. Regis hotelu u Njujorku.

Još od 40-ih on je navodno služio ovaj koktel pod imenom „Red Snappers“ u hotelskom baru, a izmislio ga je sam 20-ak godina ranije dok je radio u Parizu.

Istina je da je Bladi Meri kakav pijemo danas zapravo kombinacija recepta Džesela i Petripta.

Barmen je bio taj koji je dodao so, biber i Vorčester sos.

Tom Kolins

Tom Colllins, Foto: Casina Royale/Flickr

Postoji nekoliko legendi koje prate ovaj koktel. Iako mnogi pretpostavljaju da je nazvan po stvarnoj ličnosti, i dalje se polemiše da li je zaista postojao Tom Kolins i da li je po sebi nazvao piće koje je izumeo - mešavinu džina, limuna, soka od limete i sode.

Jedna priča tvrdi da je koktel zapravo nazvan po Džonu Kolinsu, glavnom konobaru u londonskom hotelu početkom 19. veka. Ime je promenjeno u Tom kada je džin iz originalnog recepta zamenjen drugom markom, Old Tom džinom, nešto slađim pićem koje se danas retko koristi.

Druga priča se dešava u Njujorku 1874. kada je prema pisanju tadašnje štampe izmišljena šala. Naime, sretnete prijatelja na ulici koji vam kaže da je u baru upravo sreo izvesnog Toma Kolinsa koji mu je svašta loše ispričao o vama. Vi pojurite u bar da ga pronađete, a tamo vas upute u drugi lokal, pa odatle u treći, pa u četvrti i tako jurcate po gradu od bara do bara dok ne shvatite da ste nasamareni.

A u kom momentu se Tom Kolins pretvorio u koktel?

Konobarima nije trebalo dugo da smisle piće pod tim imenom i ponude ga svakom zbunjenom mladiću koji bi ušao u bar i tražio Toma Kolinsa.

Mai Tai

Foto: cuttlefish/Flickr

Voćni tropski Mai Tai od mešavine belog i zlatnog ruma, soka od ananasa, narandže i limete, američkog je porekla, uprkos svom polonežanskom imenu. Izmislio ga je Viktor Buergon, poznatiji kao “Trgovac Vik” u polonežanskom restoranu u Oklandu u Kaliforniji.

Navodno ga je izmislio u čast nekih prijatelja koji su dolazili u posetu sa Tahitija 1944. Kada ga je poslužio uzviknuli su “Maitai roa”, što znači “vrlo dobro”.

Međutim, kao i svaka legenda, ni ova nije prošla bez kontroverzi. Najveći rival Trgovca Vika, Don Bič takođe je tvrdio da je izmislio Mai Tai još 1933. u svom novootvorenom restoranu u Holivudu.

Menhetn

Manhattan, Foto: star5112/Flickr

Često nazivan “Kraljem koktela”, Menhetn je jedno od legendarnih 6 klasičnih koktela uvrštenih u knjigu Dejvida Emberija “The Fine Art of Mixing Drinks”.

Pravi se od viskija, vermuta i gorkog soka, ukrašen najčešće kandiranom trešnjom.

Smatra se da je izmišljen u Menhetn klubu u Njujorku 1870.

Navodno je poslužen na banketu majke Vinstona Čerčila, u čast predsedničkog kandidata Semjuela Dž. Tildena.

Ubrzo je postao vrlo moderno piće širom grada.

Druga legenda kaže da ga je izmislio barmen Blek u jednom baru na Brodveju, oko 1860.

White Russian

White Russian, Foto: adactio/Flickr

Nije nazvan prema zemlji iz koje potiče, već po vodki koja se koristila u originalnom receptu. U vreme kada je izmišljen vodila se velika marketinška kampanja tada malo poznatog pića vodke (30-ih god 20. veka).

Pravi se od krema, vodke i pića Kahula.

Pisco Sour

Pisco Sour, Foto: An en Alain/Flickr

Pravi se od pića Pisco (konjak iz Južne Amerike), soka od limuna, gorkog pića i belanaca, a polemike se vode oko toga da li potiče iz Perua ili Čilea. Sam Pisco datira još iz 16. veka.

Ovaj liker od grožđa napravili su španski kolonijalisti u pokušaju da naprave španski konjak. Koktel je u Peruu osmislio Viktor Gringo Moris u baru u Limi. Istog trenutka je postao toliko popularan da je počeo da se služi u svim drugim barovima. U Čileu se pripisuje engleskom stjuartu na brodu koji se zaustavio u čileanskoj luci 1872.

On je navodno lokalni Pisco pomešao sa limetom i napravio prvi Pisco sour. Ipak, obe zemlje slave ovaj koktel na manifestaciji Dani Pisco soura, u Peruu prve subote februara, a u Čileu 15 maja.

Sidecar

Sidecar, Foto: SanFranAnnie/Flickr

Star oko 100 godina, predstavlja mešavinu brendija, konjaka Cointreau i limunovog soka.

Pretpostavlja se da je nastao u Parizu tokom Drugog svetskog rata. Zasluge se pripisuju američkom vojnom kapetanu. Legenda kaže da je koktel nazvan po motociklu sa sedištem sa strane (sidecar) gde se ovaj kapetan vozio do bara.

On je navodno tražio neko piće koje će ga opustiti i zagrejati pre večere. Barmen je odlučio da sastavi pomenute sastojke i tako je nastao novi koktel. Naročito je bio popularan u Francuskoj i Engleskoj, a bio je i omiljeno piće Hemingveja.

Mohito

Mojito, Foto: miamism/Flickr

Tradicionalno napravljen od belog ruma, šećera, limete, sode i nane, mnogi ga smatraju najboljim koktelom na svetu. Spominje se još u 16. veku, iako je nemoguće zamisliti pirate kako mešaju sve ove sastojke.

Jedna priča vezuje se za 16-ovekovnu Kubu gde je ovo piće natvano “El Draque” u čast istraživača i moreplovca Francisa Drejka. Današnje ime najverovatnije potiče od kubanskog sosa mojo koji se pravi od belog luka, maslina i soka citrusa.

Verovatno ukazujući na limetu kao jedan od sastojaka, piće je postalo poznato kao koktel “sa malo mojo-a” ili na španskom Mojito (Mohito).

Martini

Martini, Foto: Rodrigo senna/Flickr

Martini je postao više od pića, uz varijante poput Appletinis, Vodka martinija i drugih. Njegovoj slavi su doprinela i brojna poznata imena obožavalaca - Čerčil, Truman, Hemingvej, Skot Ficdžerald.

Prvi martini, odnosno piće nalik njemu sipano je između 1862. i 1871. i zvalo se Martinez. Ova slična, samo slatka verzija imala je i vermut i džin i bila ukrašena trešnjom.

Današnji recept je suvlja verzija i uključuje džin, vermut i gorko i postala je popularna početkom 20. veka. Tokom prohibicije Martini je postao piće izbora zahvaljujući dostupnosti džina.

Tada je zapravo više bio džin martini.

Moderni vodka martini, omiljeno piće Džejmsa Bonda nastalo je nešto kasnije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.