Izvor: B92

Evropska komisija i Evropa nostra dodelila je priznanja u oblasti konzervacije i istraživanja kulturnog nasleđa, a ove godine, među 28 pobednika, nalazi se i Studija zaštite sela Gostuša kod Pirota. Sada je ovaj projekat i u konkurenciji za nagradu publike.

Izvor: Pirotske vesti

Panevropska mreža organizacija civilnog društva aktivnih u oblasti nasleđa od 187 aplikacija, odabrala je 28 laureata iz 16 zemalja koji su prepoznati po vanrednim dostignućima u oblasti konzervacije, istraživanja, posvećene službe, edukacije, treninga i podizanja svesti o značaju kulturnog nasleđa.

Studija zaštite Gostuše je istraživački projekat koji su radile arhitekte-konzervatori Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš. Timom arhitekata rukovodila je direktorka Zavoda Elena Vasić Petrović.

Studija zaštite sela Gostuša u konkurenciji je i za nagradu publike, koja će biti dodeljena projektu s najvećim brojem glasova. Svoj glas projektu zaštite sela Gostuša možete dati na web stranici – Europa Nostra.

"Ljudi širom sveta mogu da glasaju i putem interneta za nagradu publike i tako pokažu svoju podršku pobedničkim projektima iz svoje ili drugih zemalja. Pozivamo sve da svojim glasom podrže srpski projekat – Studiju zaštite sela Gostuša i tako omoguće našem timu da odnese još jednu pobedu", kaže za Pirotske vesti Vasić Petrović.

U nagrađenoj studiji zaštite sela Gostuša, stručnjaci niškog Zavoda sproveli su arhitektonska istraživanja na svakom objektu i napravili detaljnu i sveobuhvatnu dokumentaciju u vezi sa arhitektonskim i građevinskim tehnikama. Posebna vrednost studije je ubedljiv obrazovni fokus kroz aktivno angažovanje studenata oblasti koje se bave nasleđem. Uz to, koordinatori projekta su bili posvećeni pojašnjavanju značaja restauratorskih radova lokalnoj zajednici i imali nameru da uključe meštane u edukaciju u svim aspektima projekta. Samim tim, završetak studije i realizacija restauratorskih radova doprinela je podizanju entuzijazma i poboljšanju kvaliteta seoskog života.Projekat ima i izuzetan međunarodni značaj i već se pokazao kao primer dobre prakse koje su istraživači predstavili i na međunarodnim konferencijama. Zahvaljujući njihovoj istrajnosti selo Gostuša i njegovo prirodno okruženje postaju prepoznatljivi, kazala je Pirotskim vestima direktorka Vasić Petrović.

“Namera tima da nekadašnje javne zgrade privede novoj nameni kulturnih centara, koji će potencijalno pospešiti razvoj turizma u ovoj oblasti i doprineti revitalizaciji sela, predstavlja izuzetan aspekat ovog projekta”, istakao je član žirija o studiji koji smatra da je aspekat zaštite narodnog graditeljstva očigledan, ali i da je studija nadmašila ovu materijalnu stranu i ima ulogu podizanja kulturnog identiteta područja obezbeđujući nove mogućnosti za društveni i ekonomski razvoj posebno u ovom regionu.

“Studija zaštite ugroženog narodnog graditeljstva u ovom malom, ali jedinstvenom selu, predstavlja dokaz da posao može da se obavi uz primenu visokih standarda zaštite, zahvaljujući čvrstoj posvećenosti i odlučnosti, uprkos ograničenim sredstvima. Istraživanje u svrhu konzervacije je bilo izrazito temeljito i sprovedeno je sa jasnim akcionim planom i vizijom.”

Projekti koje je žiri odabrao, a među kojima je ovaj iz Srbije, odlični su primeri kreativnosti, inovacije, održivog razvoja i društvene participacije u oblasti nasleđa u Evropi. Među inicijativama nagrađenim 2016. su i:

Obnova pešačke rute građene na strmim obroncima kanjona koja danas omogućava posetu ovoj prironoj lepoti (Španija); digitizacija gotovo 9 miliona životinjskih, biljnih i geoloških vrsta, širom Evrope i šire, koji je od neizmernog značaja za istraživače (Holandija); posvećenost zaposlenih nacionalnom muzeju kroz neplaćeni rad tokom 3 godine kako bi održali muzej otvorenim u teškim političkoj situaciji (Bosna i Hercegovina); projekat podizanja svesti koji ohrabruje građane da “usvoje” spomenik od kulturnog I istorijskog značaja u svojoj zajednici, brinu o njemu i stave ga u upotrebu (Finska). Prvi put nagrada se dodeljuje projektu sa Islanda: reabilitaciji i konzervaciji Francuske bolnice u Faskrudsfjorduru i pretvaranju iste u muzej.

“Iskreno čestitam pobednicima i njihovim timovima na izvanrednom radu. Zahvaljujući njihovom talentu i posvećenosti brojna blaga kultrnog nasleđa Evrope se čuvaju i oživljavaju za današnje i buduće generacije. Njihovi projekti stvaraju svest da je kulturno nasleđe strateški resurs za evropsko društvo i ekonomiju. Kulturno nasleđe ujedinjuje ljude, stvara mostove između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Istovremeno, generiše ekonomski rast, promoviše održivi razvoj i podstiče društveno participaciju i inkluziju – koje su danas važnije nego ikada. Zbog toga podržavamo nagradu i druge projekte u oblasti nasleđa kroz program Kreativna Evropa i nastavićemo sa ovom vrstom podrške”, izjavio jeTibor Navračić, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport.

Poslednji put je ova prestižna nagrada dodeljena projektu iz tada Srbije i Crne Gore pre više od 10 godina, 2005. godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.