Izvor: B92.net

Živopisni japanski grad postavlja džinovsku mrežastu barijeru kako bi blokirao popularno mesto za selfije u blizini planine Fudži

Fudžikavagučiko, u podnožju staze Jošida do planine Fudži, preplavili su turisti koji pokušavaju da naprave savršenu fotografiju najpoznatije japanske planine, piše CNN.

Gradu je sada dosta i postavlja mrežastu barijeru da blokira pogled, rekao je lokalni zvaničnik za CNN.


Zvaničnik je rekao da postoje stalni problemi sa turistima koji ostavljaju smeće i ne poštuju saobraćajna pravila. Uprkos postavljanju znakova i obezbeđenja da ih upozore, situacija se nastavila.

"Za žaljenje je što smo morali da preduzmemo takve mere", rekao je zvaničnik.

Mreža, čija je visina 2,5 metra i širina 20 metara, biće postavljena početkom sledeće nedelje.

Japan se suočava sa problemima prekomernog turizma od ponovnog otvaranja posle pandemije krajem 2022.

Mart 2024. je bio najuspešniji turistički mesec u zemlji ikada, sa više od tri miliona stranih turista koji su ušli u zemlju. Mnogi od njih kreću pravo ka planini Fudži, ikoni Japana i Uneskovoj svetskoj baštini, ostavljajući smeće i uzrokujući eroziju na putu.

"Prekomerni turizam – i sve njegove posledice kao što su smeće, rastuća emisija CO2 i bezobzirni planinari – najveći je problem sa kojim se suočava planina Fudži", rekao je prošle godine za CNN Travel Masatake Izumi, vladin zvaničnik prefekture Jamanaši.

Neki meštani su čak dali nadimak planini od 3.776 metara (12.388 stopa), koja se na japanskom naziva Fudži-san, "planina smeća".

Podeli: