Izvor: B92

Većini nas se prilika da turistički posetimo neko mesto na drugom kontinentu pruža retko puta u životu. Ako ikada dođete u situaciju da birate neku daleku destinaciju za odmor, nemojte smetnuti s uma lepotu koju pruža Gvatape u Kolumbiji.

Gvatape je predivan grad koji se nalazi dva sata vožnje od Medelina u Kolumbiji. Ovaj grad možda ni po čemu ne bi bio poseban, da se u njegovom središtu ne nalazi masivno brdo vidljivo iz svih delova oko grada. No, i njegovi su stanovnici doprineli napretku turistizma predivnim bojama kojima su ukrasili ulice i kuće.

Ovo masivno kameno brdo formirano je pre nekoliko miliona godina, a prvi stanovnici ovog područja – Indijanci iz plemena Tahamijes – smatrali su ga svetim brdom.

Ova kamena formacija ima dugu i bogatu istoriju. Sa severne strane nalaze se, belom bojom, napisana slova “G” i “U”. Slovo “U “nije u potpunosti dovršeno, a završetak "radova" se ne očekuje u skoroj budućnosti.

Naime, namera ovdašnjih stanovnika bila je da na stenu belim slovima napišu naziv grada kako bi bio vidljiv sa svih strana, ali stanovnici obližnjeg sela El Penol su se pobunili i zaustavili takvu nameru na slovu “U”, zbog čega ono stoji nedovršeno.

Na najvišem delu, jugozapadna strana stene od 2135 metara nadmorske visine, a do vrha vas vodi 659 stepenica. S vrha se pruža spektakularan pogled na dolinu i okolna sela.

foto: flickr.com/laloking92

foto: flickr.com/laloking92

foto: flickr.com/laloking92

foto: flickr.com/life's too short

foto: flickr.com/Diego Torquemada

foto: flickr.com/Hugo Pardo Kuklinski

foto: flickr.com/Jenn Fotitos

.

.

.

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.