Izvor: B92

Državljani Srbije koji se nakon ukidanja viza odluče da sopstvenim automobilom krenu put neke evropske zemlje i tamo provedu novogodišnje praznike, trebalo bi da obrate pažnju na poštovanje tamošnjih propisa.

Autor: R. V. Bibić
Izvor: Danas

Od samog prelaska granice, najvažnije je da upale oborena svetla, koja će po danu biti obavezna i kod nas nakon 10. decembra. Plaćanje putarine druga je neizostavna stavka na koju vozači moraju da obrate pažnju, izuzev u Nemačkoj, gde se ova dažbina ne plaća.

Zorica Bilibajkić, zadužena za odnose s javnošću u Auto-moto savezu Srbije, upozorava vozače da posebnu pažnju moraju obratiti na sistem naplate putarina koji varira od zemlje do zemlje, te da je najbolje raspitati se pred put.

- Dešava se da vozač ulaskom u Mađarsku kupi vinjetu, ali zbog nepostojanja granica ne primeti kada pređe u Slovačku ili Austriju, ne kupi tamošnju vinjetu, a kada ga policija zaustavi mora da plati ne tako malu kaznu. Zato je važno da obraćaju pažnju na granične prelaze, koji iako pusti zbog nepostojanja granica, stoje da podsećaju na nekada razjedinjenu Evropu, ali i na još aktuelno važenje drugačijih pravila i vinjeta u zemljama - ističe Bilibajkić.

Putarina u susednoj Mađarskoj naplaćuje se putem vinjeta, odnosno kartica koje se kupuju nakon ulaska u zemlju. One se očitavaju na naplatnim rampama. Za najjeftiniju četvorodnevnu vinjetu treba izdvojiti 4,3 evra, mesečnu 15,5 evra, a godišnju 137 evra. Naknada za korišćenje puteva u Sloveniji plaća se 15 evra za sedam dana ili 30 evra za mesec dana, dok je u Austriji 7,6 evra za 10 dana ili 21,8 evra za dva meseca. Vinjete se koriste i u Češkoj gde za sedam dana treba platiti devet evra, za mesec 13, dok je za godinu dana 39,5 evra.

Naplata na rampama i po deonicama puta, kao i u Srbiji obavlja, se i u Hrvatskoj i staje od pet kuna za deonicu Zagreb - Bregana, do čak 171 kunu za put Zagreb-Split-Dubrovnik. Putarina se naplaćuje i u tunelu „Učka“ i košta 28 kuna, odnosno 40 kuna na mostu prema Krku. Naplata na rampama koristi se i u Italiji, gde za najjeftiniju deonicu od Trsta do Verone treba izdvojiti 22 evra, pa do 37 evra za korišćenje puta od Trsta do Rima. Sistem plaćanja po deonicama aktuelan je i u Francuskoj i u Španiji.

Cene goriva u Evropi

Kupovina goriva na putu kroz Evropu takođe je neizostavna stavka u budžetu na koju treba računati. Cena goriva kreće se od 0,5 evra (95 oktana) i 0,43 evra (dizel) u Rusiji, 0,7 evra (95 oktana) i 0,64 evra (dizel) u Poljskoj, do 1,35 evra (95 oktana) i 1,1 (dizel) u Nemačkoj i 1,48 evra (95 oktana) i 1,1 evra (dizel) u Holandiji. U Hrvatskoj benzin od 95 oktana košta jedan evro, a dizel 0,9 evra, u Bosni i Hercegovini 0,8 (95 oktana) i 0,9 (dizel), a u Crnoj Gori 0,99 evra (95 oktana) i 0,98 (dizel).

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.