Izvor: B92

Posle nedavnog podizanja 17-og čeličnog segmenta glavnog raspona mosta na Adi Ciganliji preostalo je još 121 metar do spajanja čukaričke sa novobeogradskom obalom.

Most bi trebalo da bude spojen krajem avgustu, a do kraja godine primiće prva vozila. Do tada će gradilište mosta na Adi nastaviti da bude atrakcija za stručnjake i studente iz Srbije, regiona i Evrope.

U poslednjih godinu dana gradilište mosta na Adi posetilo je više od 2.000 stranih i domaćih stručnjaka i studenata.

- Svi oni želeli su da na licu mesta vide nešto nesvakidašnje. Gledali su izvođenje radova na izgradnji mosta sa jednim pilonom, glavnim rasponom od 376 metara i širine od 45 metara, što je jedan od najvećih poduhvata u svetskoj mostogradnji - kaže za „24 sata" Nenad Bajić iz Direkcije za gradsko građevisko zemljište i izgradnju Beograda.

Posetioce uglavnom interesuje ono što je iz njihove struke, ali zajedničko im je interesovanje za način izgradnje pilona.

- Pilon je interesantan jer ima najveći monolitni temelj u mostogradnji Srbije, u koji je naliveno više od 16.000 metara kubnih betona i pobijeno 113 betonskih šipova na dubini većoj od 30 metara. Interesantno im je i to što je pilon građen pionirskom tehnikom izgradnje, tako što su ga radnici gradili u prstenovima od po pet metara koji su oblikovani samim podizanjem pilona u visinu - priča Bajić.

Tanjug

Most na Adi interesuje kako domaće, tako i strane medije. Ekipa američke TV stanice „Diskaveri" na gradilištu je provela desetak dana i zabeležila najveći broj detalja vezan za način izgradnje mosta.

- Nekima od medija bilo je interesantno da zabeleže varenje glavnog raspona mosta jer je to najveća operacija zavarivanja u mostogradnji Evrope. Drugima je bila interesanta hidraulična oprema kojom se hiljade tona armiranog betona prevlači preko privremenih stubova - navodi Bajić.

Bilo je i desetak poseta beogradskih osnovaca i srednjoškolaca gradilištu koji su imali priliku da izbliza vide most i upoznaju se sa njegovom izgradnjom.

Most u brojkama:
- 2 pešačko-biciklističke staze
- 2 koloseka za metro
- 6 kolovoznih traka
- 45 metara širina mosta
- 121 metar do spajanja obala
- 175 metara visina betonske konstrukcije pilona
- 118,6 miliona evra cena bez PDV-a
- 200 metara ukupna visina pilona
- 320 tona težina jednog čeličnog segmenta
- 376 metara dužina čeličnog glavnog raspona mosta
- 964 metra ukupna dužina mosta
- 1.000 kilometara ukupna dužina kablova kojima se kači pilon
- 8.600 tona težina čeličnog glavnog raspona mosta
- 30.000 tona težan je bočni raspon mosta od armiranog betona

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.