Izvor: B92

Da JAT ne bi imao veće gubitke nego što ih već ima, dobio je monopol na prevoz turista u Tursku, ali Turskih Airlines na to nije pristao. – Kompromis ipak na pomolu.

Autor: N. Miković
Izvor: Politika

„Jat ervejz” će i ove godine čarter letovima prevoziti turiste do Egipta. Ostaje, međutim, otvoreno pitanje da li će nacionalni avio-prevoznik dobiti dozvolu turskih vazduhoplovnih vlasti da leti i do najpoznatijih letovališta u toj zemlji.

Postoje nagoveštaji da bi višemesečni problem na relaciji turističke agencije – „Jat” – t urski avio prevoznici – Direktorat civilnog vazduhoplovstva narednih dana mogao da bude rešen. Tako bi, prema najavama iz Nacionalnog udruženja turističkih agencija (JUTA), u letnjoj sezoni iz Beograda do Turske leteli „Jat” i „Turkiš erlajns”, čime bi sve strane bile zadovoljene.

– Sada je sve u rukama države – naglašava Radisav Stanković, direktor Nacionalnog udruženja agencija. – Problem je mnogo složeniji nego što se čini na prvi pogled. Više ništa ne zavisi ni od „Jata”, ni od nas. Zbog toga smo nedavno razgovarali sa ambasadorom Turske u Beogradu i sada je gotovo izvesno da će „Jat” leteti do Izmira i Antalije.

Stanković naglašava da bi srpske turiste, osim nacionalnog avio-prevoznika, do letovališta u Turskoj mogli da prevoze i avioni „Turkiš erlajnsa”.

– Sličan nesporazum postojao je doskoro i sa Egipćanima, ali je uspešno rešen. Od prvog juna „Jat” će obavljati čarter letove do gradova u ovoj zemlji, a verujem da će tako biti i kad je reč o Turskoj – ističe Stanković.

U „Jatu”, međutim, nisu mogli ni da potvrde ni da demantuju ove informacije. Prema rečima Saše Vlaisavljevića, generalnog direktora kompanije, u toku su pregovori na „najvišem nivou”.

– O ovom problemu smo obavestili i Ministarstvo inostranih poslova, tako da očekujemo da ćemo na kraju ipak dobiti dozvolu turskih vlasti da od juna uvedemo čarter letove ka ovoj državi – naglašava Vlaisavljević, dodajući da bi u suprotnom „Jat” imao gubitke više od deset milion evra.

Na pitanje šta će „Jat” učiniti ukoliko odgovor iz Turske bude negativan, prvi čovek nacionalnog avio-prevoznika odgovara da će ta kompanija tada „preusmeravati turiste redovnim letovima preko Istanbula”.

Da putnici ne bi dospeli u takvu situaciju, pojedine turističke agencije su već napravile aranžmane za prevoz turista do Turske preko Temišvara i Osijeka. To su učinile strahujući da turske vazduhoplovne vlasti ipak „Jatu” neće dati dozvolu za letenje.

– Besmisleno je da neko iz Rumunije leti za Hurgadu, kada to može da uradi iz Niša – kaže Saša Zarić, direktor turističke agencije „Ponte”. – Naše vazduhoplovne vlasti su odobrile turskim kompanijama čarter letove iz Niša do gradova u ovoj zemlji, tako da nema potrebe da neko ide u Hrvatsku da bi stigao u Tursku. Jedini problem zasad ostaju letovi iz Beograda, jer Turci insistiraju da njihove kompanije, a ne „Jat”, prevoze srpske turiste. To možda jeste legitiman zahtev, ali šta ako se, recimo, avion pokvari pre poletanja? Može li turska loukost kompanija da u roku od četiri do pet sati zameni avion? Nisam siguran, dok sam za „Jat” uveren da ima kapacitete da to učini.

Ovakva nedoumica jedan je od razloga što Direktorat civilnog vazduhoplovstva daje prednost nacionalnom avio-prevozniku.

– Postoji nepisano pravilo prema kome dozvole za čarter letove najpre dajemo domaćem prevozniku – objašnjava Katarina Andrić-Milosavljević, savetnik za odnose s javnošću u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva. – To, međutim, ne mora ništa da znači. Turskim kompanijama smo dali dozvolu da lete iz Niša, a uskoro će biti poznato i da li će iz Beograda moći da prevoze putnike.

Naša sagovornica ne isključuje mogućnost ni da iz glavnog grada Srbije do letovališta u Turskoj lete i „Jat” i turski prevoznici.

– Sve je moguće, jer nigde ne piše da baš „Jat” mora da ima pravo na čarter letove – naglašava Katarina Andrić-Milosavljević.

S druge strane, iz „Jata” već mesecima poručuju da će imati gubitke ako ne budu mogli da lete do Turske, kao i da će to automatski značiti manjak novca u državnom budžetu. Sa ovom ocenom saglasan je i ekonomista Milan Kovačević, ali uz malu dopunu.

– Ako bi mu bila uskraćena mogućnost da leti do turskih letovališta, „Jat” bi imao još veće gubitke, jer on i ovako posluje s gubicima. Kao, uostalom, i sva preduzeća u državnom vlasništvu – zaključuje Kovačević, dodajući da bi za putnike bilo najpovoljnije kada bi do Turske leteli i „Jat” i turski prevoznici.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.