Rab, rajska plaža za svakog

Najčuvenija plaža dugačka je 1500 metara. No, to je samo jedna od 22 pješčane plaže koje okružuju loparski poluotok

Izvor: Novi list

Izvor: B92

Četvrtak, 12.08.2010.

06:30

Default images

Najpoznatija plaža na otoku Rabu, loparska Rajska plaža kako samo ime govori pravi je raj za sve one koji vole pijesak, zabavu na plaži i u moru, uživaju u sportu i rekreaciji i ne smeta im gužva. Na ovoj 1500 metara dugačkoj pješčanoj plaži svakodnevno u morskim radostima gušta desetak tisuća turista i kupača, a Rajska plaža samo je jedna od ukupno 22 pješčane plaže koje okružuju loparski poluotok. Iako je zbog plićine, pijeska i toplog mora ovo idealna destinacija za ljetni odmor obitelji s djecom, izuzetno bogatstvo sadržaja na samoj plaži i u moru, mamac je za sve generacije koje vole zabavu i morsko »ludovanje«. Šarenilo zabave

Čim dođete na plažu postat će vam jasno da dan na Rajskoj plaži ne može biti dosadan, jer vas odmah dočeka šarenilo zabavnih sadržaja za djecu svih uzrasta, od tobogana, trampulina, vlakića, autića, različitih »hopsalica« i vrtuljaka, na svakom koraku nude se sladoledi za osvježenje, takozvana »šećerna vuna« kojom se slade i djeca i penzići, a nekoliko ugostiteljskih objekata na samoj plaži te u neposrednoj blizini plaže brinu da nitko ne ostane gladan niti žedan.

Navratili smo u fast-food »Plaža« čiji nam vlasnik Mladen Debelić kaže da je tek u posljednjih tjedan dana postalo živo na plaži, što se osjeti i na prometu. Gostiju imate svakakvih, kaže Mladen, od onih koji su sa sobom donijeli vodu od doma, do onih koji svakodnevno dođu na kavu, nešto prizalogajiti, navečer se zadrže na piću i tako. Cure za šankom dobacuju kako je bilo i onih gostiju koji su dolazili posuđivati sol i tanjure. Dečki pak zapažaju druge »detalje«, pa tako dozajemo da je posjednjih dana na plaži primijećen veći broj izuzetno lijepih turistkinja. Kao posljedica ove pojave, kažu domaći, vrlo je razvijen sport sjedenja u hladu i »promatranja«. Ništa nam ne fali

Na plaži smo zatekli slovačku obitelj Borčany s malom djecom koja ljetuje u proširenom sastavu. Svi leže na plavo-bijelim komfornim ležaljkama, kojima je prekrivena gotovo cijela plaža, a ispred njih piramida i figure od pijeska.

– Nije nam dosadno. U Loparu smo prvi put i plaža nam se sviđa, jer imamo malo dijete koje uživa brčkati se u plićaku. Vrijeme je odlično, sunčano, more je jako toplo, tako da nam sve odgovara. Ništa nam ne nedostaje, na plaži ima svega, dobro je uređeno i opremljeno. Kako vidite, našli smo cjelodnevnu zabavu u pijesku za cijelu obitelj, kažu Slovaci. Malo dalje animatori u ritmu glazbe pripremaju teren za aerobik na plaži, a na nekoliko mjesta ekipice odmjeravaju snagu u odbojci na pijesku, ne nedostaje ni gledatelja, pa čak ni onih koji situaciju prate dalekozorom. Indijansko selo

U obilju uobičajene ljetne ponude, nailazimo na – indijansko selo!

Na uzvisini uz samu plažu tri mala ponija, vigvami, indijanci s ratničkim bojama, zapravo prostor u hladovini gdje se djeca uz malo mašte mogu potpuno uživjeti da su u indijanskom rezervatu, jahati na ponijima, gađati lukom i strijelom, splesti prave indijanske pletenice, igrati karakteristične igrice, ali i crtati, pjevati.

Božo Borić, voditelj »rezervata« kaže da su htjeli ponuditi nešto novo, originalno, kako bi djeca malo predahnula od cjelodnevnog kupanja i sunčanja. Zadovoljni su i roditelji i djeca, kaže naš »indijanac« Božo, jer osim dnevne zabave, navečer organiziramo ples uz logorsku vatru i prikazujemo filmove u našem kinu na otvorenome u indijanskom selu. Pored složenih jet skija i ostalih adrenalinskih sadržaja zatekli smo Evu Skušek iz tvrtke »Bane« koja se bavi iznajmljivanjem svih mogućih sadržaja. Gužva oko platforme

Cijene se ne čine tako visoke, a to potvrđuje i gužva oko platforme. Tako za 15 minuta jurnjave jet skijem treba izdvojiti 250 kuna, 10 minuta skijanja na vodi 140, banane 50, a tube 70 kuna. Osam minuta na padobranu na visini od 100 metara stoji 300 kuna, wake-board 170, dok je svima dostupna pedalina 50 kuna po satu. Talijani su »ludi« za jet skijem, kaže Eva, najbolji su gosti Mađari i Rusi, ali ipak većina ih se cjenika, traži popuste i slično.

Načina za ispuniti dan na plaži ne manjka, jer osim mini-golfa, tenisa, stolnog tenisa, nogometa, košarke, odbojke, rolanja, jedrenja, puštanja zmajeva, vožnje jet-skijem, skijanja na vodi, pedalina, mnogi kupači naprave pauzu od ludorija na plaži, pa odu na izlet s ronilačkim centrom u loparsko podmorje koje je izuzetno zanimljivo i bogato prekrasnim podmorskim prizorima, a u lučici u nastavku plaže nude se izleti brodovima na obližnji Goli otok.

Romana JURIĆ

Snimio: Marin ANIČIĆ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: