Sreda, 12.05.2010.

07:00

Plaže u Italiji – insajderski vodič

Predstavljamo atraktivne i manje poznate plaže u italijanskim regijama Pulja, Sardinija, Sicilija, Toskana i Kalabrija.

Izvor: B92

Default images

PULJA

Porto Selvaggio, Nardò

Porto Selvaggio znači divlja luka, a ova plaža je upravo takva. Do nje se stiže 15-minutnim pešačenjem kroz borovu šumu i mediteransko žbunje, ali kad na kraju prevalite taj put bićete nagrađeni dubokim tirkiznim morem, podmorskim pećinama, i malom peščanom plažom. Ali imajte u vidu da uprkos tome što se je zavučena, leti u špicu sezone ova plaža zna da bude krcata. Ako idete autom, vozite do mesta Galatone, sledite putokaze ka selu Santa Caterina, zatim vozite do mesta Porto Cesareo, i parkirajte se kod dela koji se zove Casablanca.
Palazzo Volta (Via A. Volta, Nardò, +39 833 193 6467, dvokrevetne su od €70); butik pansion u baroknom centru gradića Nardò

Vera Beach Club

Vera Beach Club se nalazi južno od Barija, i mada zvuči kao plaža na kojoj od gužve nema igla gde da padne, to je u stvari izolovano mesto nedaleko od sela Torre Canne, okruženo gustim hiljadugodišnjim maslinjakom i s jedne strane zabarikadirano drevnim belim tornjem tipičnim za Pulju. Plaža je duga oko 100 metara i vrlo je opuštajuća. Pesak je sitan i mek, boje krede, a za toplo more smaragdne boje ste sigurno mislili da postoji samo na reklamama. U zaleđu plaže su stolovi za piknik u senci palmi, tuševi, i jedan mali restoran.
Hotel del Levante (Via Appia, Torre Canne, +39 080 482 0160, dvokrevetne su od €113). Hotel ima pogled na more i okružen je palmama.

SARDINIJA

Golfo di Orosei

Razuđena krečnjačka obala zaliva Golfo di Orosei na istoku Sardinije prošarana je podmorskim pećinama i savršenim malim uvalama. Ovde je priroda netaknuta, a do najatraktivnijih uvala – Cala Luna, Cala Sisine, Cala Biriola, Cala Mariolu i Cala Goloritzé – može se doći jedino čamcem ili peške (dva do pet sati hoda). Ali vredi. Okomite litice će se odjednom razdvojiti i otkriti pojase s belim peskom i sitnim šljunkom i sa ponekom stenom, koje zapljuskuje kobaltno-zeleno more. Najjednostavniji način da stignete je brodićem iz mesta Cala Gonone ili Santa Maria Navarrese. Moguće je doći i peške, a u hotelima se možete raspitati za lokalne vodiče, ali imajte na umu da je pešačenje može da bude zamorno.
Anticos Palathos (Via Nazionale 51, Orosei, +39 784 98604, dvokrevetne sobe su od €130).

SICILIJA

Spiaggie di Vendicari e Calamosche

Srednjovekovni toranj i ruševine prostorija za preradu ribe iz 18. veka stoje iznad iznad duge bele plaže Vendicari na jugoistoku ostrva. Obližnja plaža Calamosche je mnogo manja, ugnježdena između dva stenovita poluostrva, i do nje se teže dolazi (15 minuta hoda od ulaza u prirodni rezervat Vendicari). U avgustu se dešava da na obe plaže bude velika gužva. Vendicari, kao i druge plaže u opštini Noto, dobijaju najbolju ocenu za čistoću mora. Ako idete autom, krenite putem koji spaja Noto i Pachino i zatim sledite putokaze za Torre di Vendicari i prirodni rezervat. Na ulazu postoji neka vrsta parkinga, a odatle možete peške do plaže. Nijedna od ovih plaža nema nikakve organizovane sadržaje, tako da sa sobom morate poneti vodu, hranu, peškire i sve ostalo što vam može ustrebati.
Hotel Novecento (i-escape.com, dvokrevetne su €85). Ovo je prvi hotel u drevnom gradu Scicli

TOSKANA

Plaže Maremma

Duž obale Maremma postoji nekoliko vrlo šarmantnih plaža. Jedna od njih, duga peščana plaža od mesta Castiglione della Pescaia do Marina di Grossetto, može u sred avgusta da bude bukvalno prazna. Južno od sela Marina di Grosseto je plaža Marina di Alberese koja ima više ljudi, ali je pogodnija za porodice s decom jer u zaleđu ima dosta šume pa samim time i hlada. Severno od mesta Castiglione je slatka mala plaža Cala Violina, a do nje treba petnaestak minuta hoda stazom kroz šumu.
Hotel Riva del Sole u Castiglione della Pescaia (+39 564 928111, dvokrevetne su €134). Postoji bazen, teniski tereni, i specijalizovana prodavnica vina.

KALABRIJA

Tirenske i jonske plaže

Kalabrija ima nekoliko stotina plaža. Plaže na Tirenskom moru imaju bolju ponudu restorana i smeštaja, dok jonska strana nudi bolje kulturno iskustvo. Gradić Scilla se nalazi na tirenskoj strani, a ceo pojas je čuven po mekom pesku i čistom moru. Prema legendi, ovde je živela Scylla – šestoglavi monstrum iz Homerove Odiseje. Tri sata vožnje južno od Napulja se nalazi Diamante, maleno ribarsko selo sa 150 ručno oslikanih murala i plažom s pomešanim peskom i šljunkom. U ovom selu se početkom septembra održava Festival del peperoncino gde se prodaje najbolja čili paprika po kojoj je Kalabrija čuvena.

Na jonskoj strani je Pietragrande, najbolja od niza gotovo divljih plaža u blizini mesta Catanzaro. Gradić Catanzaro je glavni grad regiona, i odličan je kao baza i za jonske i za tirenske plaže. Tu se nalazi i nacionalni park La Sila, divlji planinski plato, kao i Scolacium sa svojim rimskim, grčkim, normanskim, i vizantijskim ruševinama.
Novi Mirabeau Park Hotel u mestu Pilinga di Gasperina (+39 967 521771, dvokrevetne su €90) nalazi se na Jonskom moru. Ima piano bar i privatnu plažu.

(Guardian)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: