Koliko u Srbiji zaista ima skijaša?

Često se u krugovima skijaša postavlja ovo pitanje. Kod nas ne postoji statistika kojom bi se došlo do tog podatka, a pretpostavke se kreću od 20,000, pa sve do optimističkih 400,000. Ova poslednja brojka dolazi kao proizvod pretpostavke da u Srbiji bar 5% stanovništva skija

Autor: Saša Veličković
Izvor: B92

Izvor: B92

Petak, 05.02.2010.

07:00

Default images

Krenimo od jednog zvaničnog podatka, koji je objavljen na sajtu www.skijalistasrbije.rs a predstavlja finansijski izveštaj za 2008 prema kome je promet na Kopaoniku od skipasova bio nešto manje od 200 miliona dinara.

Približan broj skijaša bi se mogao dobiti ako ovaj broj podelimo sa iznosom sedmodnevnog skipasa, a to je 9000 din. Na dobijenu brojku od 22 000 možda treba dodati maksimalno 10%, pa se dobije najviše 25 000 skijaša godišnje na Kopaoniku.

Sva ostala skijališta prema finansijskom izveštaju Skijališta Srbije ne prelaze 5000 skijaša za godinu dana. To nam i potvrđuju naslovi koje sam na gore navedenom sajtu zapazio u februaru ove godine

- "Tornik radi samo subotom i nedeljom"
- "Šestosed ove godine na Torniku radio 9 dana"
- "Divcibare,tanjir radi samo ako ima 10 ljudi"

Gde je naše skijanje u odnosu na okruzenje, a gde u odnosu na Evropu? Prolazio sam 3. januara 2009. kroz Hrvatsku i slušao na njihovom radiju od ranog jutra izveštaje sa graničnih prelaza, o gužvama koje nastaju na putevima ka ski centrima Evrope, i broju skijaša Hrvatske.

Po njihovim podacima, dobijenih od Euroskiblick-a, broj skijaša iz Hrvatske je 200 000 u sezoni u Evropi. Po istim podacima Rumunija ima 21 000, a Bosna 5 500 skijaša u Evropi po skisezoni. Nas nije bilo, nego smo svrstani pod "ostali".

Taj podatak nam govori mnogo o skijanju u Srbiji.

Gore navedeni naslovi o zainteresovanosti skijaša za Tornik, Divčibare itd. navode na zaključak da svi skijaši skijaju samo na Kopu.

Do brojke skijaša u Srbiji može se doći i na drugi način.

Ministarstvo finansija je od nezavisne agencije za organizaciju skijališta Ecosigna tražilo da odredi kapacitet skijališta i oni su to učinili. Prema njihovim proračunima, 3750 skijaša je dnevni kapacitet svih staza na Kopaoniku.

Računajmo da je ful sezona 2 meseca, a jos 1 mesec sa 50% kapaciteta, što je dosta optimistički.

Ako računamo za ta 2 meseca imamo 4000 skijaša nedeljno (sto je više od kapaciteta), to je oko 32.000 skijaša.

Dodamo li još par hiljada skijaša koji dolaze u pred sezoni i u martu i aprilu, teško da brojka bude veća od 35000

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: