Beograd u dva dana (2)

Ulica Strahinjića Bana se svojim istočnim krajem dodiruje sa Skadarskom ulicom, koja je nekada bila središte boemskog života u Beogradu. I danas je načičkana restoranima neobičnih naziva gde se služe nacionalna srpska jela uz pratnju žive narodne i starogradske muzik, piše Independent

Izvor: B92

Sreda, 11.08.2010.

21:58

Default images

Ručak na brzinu

U Beogradu nikad ne možete biti daleko do kioska s brzom hranom gde se prodaje pizza, sveprisutni burek ili ukusna punjena pljeskavica - srpska varijanta hamburgera. Mesto sa relativno dobrim i pouzdanim izborom je pekara Toma u Kolarčevoj 8, odmah pored Trga Republike. Tu možete uživati u sendvičima ili pojesti pizzu ili burek za 125-175 dinara.

Kulturno popodne

Riznicu Narodnog muzeja Srbije nećete moći da vidite, jer je zatvoren zbog renoviranja. Umesto toga, posetite Etnografski muzej (Studentski Trg 13; 00 381 11 3281 888; etnografskimuzej.rs) gde se možete upoznati sa običajima i načinom života ruralne Srbije. Otvoren je od 10h do 17h od utorka do subote, od 9h do 14h subotom, i od 9h do 14h nedeljom kada je ulaz besplatan, a ponedeljkom je zatvoren. Ulaz je 150 dinara.

Izlozi i šoping

U Etnografskom muzeju postoji odlična prodavnica sa tradicionalnim rukotvorinama.

Ovisnici o šopingu će zadovoljiti najveći deo svojih potreba u Knez Mihajlovoj, koja vrvi od prodavnica poznatih brendova i radnji sa suvenirima, kao što je Beogradski izlog u broju 6 (00 381 11 2621 469; kcb.org.rs).

Bulevar Kralja Aleksandra vredi obići ako ste zainteresovani za cipele i proizvode od kože, dok u Balkanskoj postoje starije radnje sa retro šarmom, uključujući onu u broju 45 gde se nalazi tradicionalni proizvođač kapa i šešira.

Aperitiv

Na istočnom obodu Starog grada je Strahinjića Bana, ulica gde idete da vidite, budete viđeni i uživate u piću. Ulica je preplavljena baštama kafea koji uglavnom nose imena na engleskom jeziku, poput Room ili Soho. Ulica među lokalcima nosi nadimak “Silikonska dolina” zbog veštački stimulisanog šarma dela ženske klijentele. Uglavnom se pije pivo - lokalna piva poput Jelena koštaju oko 100 dinara za čašu od pola litra - ili nacionalno žestoko piće rakija koja se pije i kao aperitiv, i kao dižestif.

Večerajte s lokalcima

Ulica Strahinjića Bana se svojim istočnim krajem dodiruje sa Skadarskom ulicom, koja je nekada bila središte boemskog života u Beogradu. I danas je načičkana restoranima neobičnih naziva gde se služe nacionalna srpska jela uz pratnju žive narodne i starogradske muzike. U kafani Tri Šešira (Skadarska 29; 00 381 11 324 7501) večera sa velikom količinom mesa sa roštilja koštaće vas oko 2,000 dinara.

Na drugom kraju Starog grada je najstarija kafana/taverna u Beogradu, intrigantno nazvana ?, danas poznata kao kafana znak pitanja. Otvorena je svakog dana od 7h do ponoći (00 381 11 635 421). Sedite za niske drvene stočiće i uživajte u jelima kao što je Vodeničarska mućkalica (750 dinara).

Nedelja ujutro: pravac crkva

Kolosalna kupola Pravoslavnog hrama Sveti Sava vidi se iz najrazličitijih delova grada. Da biste njegovu neovizantijsku fasadu sagledali u punom sjaju, priđite mu iz Bulevara Oslobođenja. Može se reći da je između Sv. Save i crkve Sagrada Familia u Barseloni mrtva trka za titulu najbolje nezavršene crkve na svetu. Gradnja je započeta 1935, ali je prekidana i odlagana zbog ratova i političkih razloga.

Provozajte se

Za malo savremeniji pogled na Srbiju, sedite u trolejbus 40 ili 41 do Bulevara Mira i posetite Titov memorijalni kompleks. Osim muzeja posvećenom lideru koji je Jugoslaviju držao u jednom komadu četiri decenije sve do svoje smrti, kao i njegovog mauzoleja pod nazivom “Kuća cveća”, ovde možete videti i zanimljivu kolekciju poklona koje je Tito dobio dok je bio predsednik.

Radno vreme: od 10h do 16h svakog dana osim ponedeljka; ulaz 200 dinara.

Branč

Teško ćete promašiti ekstremno kitnjastu dekoraciju kafea Ruski Car (Obilićev venac 29, na uglu sa Knez Mihajlovom; 00 381 11 263 5873. To mesto je postalo institucija i idealno je za opušteni brunch: za 300 dinara naručite "vitaminski" (kontinentalni) doručak ili "proteinsku" verziju. Radno vreme je svakog dana od 7h ujutro do 2h ujutro.

Prošetajte kroz park

Kalemegdan je glavni park u centru grada. Njegove staze u senci kestena i uz povetarac sa obližnjih reka su idealno mesto za beg od letnje žege. Beogradska tvrđava dugo je bila poprište sukoba velikih sila: Otomanski Turci su iz Beograda otišli tek 1867.

Nakon sukcesivnih talasa uništenja i ponovne izgradnje, tvrđavu danas čine građevine iz različitih perioda, među kojima je dobro očuvana srednjovekovna Despotova kapija. Osim toga, tu i tamo može se videti beli kamen po kojem je Beograd dobio ime "Beli grad", a to svakako nije boja koja će vas danas asocirati na Beograd.

Dobar pogled

U severoistočnom uglu parka ispod spomenika Pobednik, simbola Beograda, bacite pogled na dramatično ušće Save u Dunav. Na suprotnoj obali Save su smeštene betonske i staklene zgrade Novog Beograda, dok se ka severu Panonska nizija stapa s horizontom, ističući strateški značaj mesta na kome se Beograd nalazi

Šlag na torti

Tokom leta, Beograđani u potpunosti koriste položaj grada na dve velike reke. Na Novom Beogradu, počevši od Hotela Jugoslavija, obalom Dunava nižu se splavovi-restorani. Dobar noćni klabing na vodi smešten je uglavnom na desnoj obali Save. Popularni splavovi duž Savskog keja su Sound, Exile i Freestyler.

Prevod: Uroš Veličković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: