Legalizacija zaposlenih na crno

Mlađan Dinkić je izjavio da je cilj novih propisa legalizacija zaposlenih koji sada rade na crno.

Izvor: B92

Sreda, 10.11.2004.

17:21

Default images

Poslodavci koji od 1. januara iduće godine zaposle radnike starije od 50 godina, biće oslobođeni plaćanja svih poreza i doprinosa, koje će na sebe da preuzme država, a oni će samo isplaćivati neto zaradu, najavio je ministar finansija Mlađan Dinkić. Za ostale novozaposlene radnike poslodavcima se smanjuju ukupne dažbine na plate sa 77 na 52%, ali se to ne odnosi na javna preduzeća i državnu upravu.

Ministar Dinkić kaže da će poljoprivrednici koji su prijavili svoja gazdinstva biti oslobođeni poreza na katastarski prihod za ovu i sledeću godinu, a srazmerno veličini obradivog zemljišta, dobiće 30 odsto jeftinije gorivo za poljoprivredne radove. Svim paušalcima porez će sa 14 biti smanjen na 10 odsto. Ta rasterećenja moguća su zbog smanjenja rashoda i povećanja prihoda budžeta: ″Ove godine imamo najveći rast poreza na promet i to je direktna posledica uvođenja fiskalnih kasa. Dakle, 22,3% imamo rast prihoda od poreza na promet. Posebno je značajno povećana naplata poreza na promet kod samostalnih delatnosti koje su uvele fiskalne kase od 1. oktobra.″

Građani koji nisu prijavili imovinu, platiće kazne koje su od dva do 20 puta veće od neplaćenog poreza, najavio je Dinkić i pozvao vlasnike neprijavljene imovine da to učine do 31. januara iduće godine bez ikakvih sankcija i retroaktivnog plaćanja poreza: ″Znam da mnogo građana ima imovinu i želimo da to legalizujemo. Abolicija je – šta je bilo do sada zaboravljamo, nema nikakvih kazni, nema nikakvih sankcija, nema nikakvih plaćanja, molim građane da prijave imovinu do 31. januara. Ako ne, onda zaista neće moći da izbegnu drastične kazne i sankcije.″

Ministar Dinkić ocenio je da bi banke morale da snize kamatne stope, na kojima enormno zarađuju, kad se od nove godine ukine porez na finansijske transakcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: