Beograd ima još spomenika u planu, jedan se trenutno izliva

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću koji će se nalaziti na platou u Bulevaru despota Stefana trenutno se izliva, rekao je za B92.net zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Beograd će tako, pored Stefana Nemanje, dobiti još jedan značajan spomenik.

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2021.

12:01

Beograd ima još spomenika u planu, jedan se trenutno izliva
Foto: S-F/Shutterstock

Vesić je podsetio da će spomenik biti postavljen na raskrsnici sa Carigradskom i Drinčićevom.

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću delo je akademskog vajara Svetomira Arsića - Basare, podseća Vesić. Odluka o podizanju ovog spomenika doneta je u septembru prošle godine na Odboru za njegovo podizanje.

Despot Stefan Lazarević je bio sin i naslednik srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića, koji je poginuo u bici sa Turcima na Kosovu 1389. godine, i knjeginje Milice. Na početku svoje vladavine, 1393. godine, Stefan je nosio titulu kneza, a kada je napunio 16 godina, majka mu je predala državu na upravljanje. Srpski despot je postao 1402. godine.

Što se tiče eventualnog podizanja spomenika kralju Dragutinu i mestu na kojem bi on bio postavljen, Vesić navodi da je podizanje tog spomenika za sada njegova ideja.

"Tek kad predlog bude formalno upućen Komisiji za spomenike, nazive trgova i ulica, a ona to prihvati i uputi Skupštini grada na usvajanje znaće se mesto", naveo je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Ekonomija

Oni najviše zarađuju u Nišu

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto zarada stanovnika Niša iznosila je u februaru ove godine 90.438 dinara, što je za 3.687 dinara manje od republičkog proseka.

12:11

28.4.2024.

1 d

Podeli: