Zašto psi “kopaju” po tepihu?

Ako ste jedan od vlasnika koji stisnu zube svaki put kad čuju neprijatan zvuk grebanja po tepihu, verovatno će vas zanimati zašto ljubimci to rade.

Izvor: B92

Nedelja, 28.05.2017.

08:50

Zašto psi “kopaju” po tepihu?
Foto: Thinkstock

Jednostavno objašnjenje moglo bi da bude da je otkrio komadić hrane do kojeg želi da dopre.

Ljubimac je takođe možda otkrio neki miris koji ga zanima i u koji se želi da se uvalja, a neki psi vole malo i da ‘pripreme’ mesto na kojem nameravaju da legnu.

Ali, vaš ljubimac ponekad kopa i jer je nervozan ili uzbuđen. Kod pojedinih pasa kopanje je nadoknada za ono što bi hteli da rade, a ne mogu.

Psi mogu da počnu da kopaju jer imaju višak energije, a potreba za igrom ili šetnjom nateraće ih da rade neobične stvari kada su zatvoreni u kući.

Neki psi su vremenom naučili da će ih vlasnik primetiti ako kopaju po tepihu, pa to čine za pažnju.

Šta uraditi da zaustavite ovakvo ponašanje?

Ako vas je strah da će vam tepih nastradati, možete da pokušate da iznenadite svog psa neočekivanim zvukom i tako ga odvratite od kopanja. Nemojte plašiti svog psa, već mu samo skrenite pažnju. Nakon što ste ga sprečili da kopa u kući, pozovite ga kod sebe i nagradite ako izvrši komande koje mu dajete.

Dugoročno vam preporučujemo češće šetnje, zanimljive igre i komplikovanije hranilice, koje će od ljubimca zahtevati malo mentalnog napora i spretnosti.

Redovno usisavanje takođe možda pomogne. Možda bi čak trebalo i malo temeljnije da operete tepih ako je pas koncentrisan na samo jedno mesto na njemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: