Čejser – kuca koja razume 1.000 reči

“Ovo je sa stanovišta nauke najvažniji pas koji se pojavio u poslednjih sto godina”, tvrdi Brajan Heri sa Univerziteta Djuk. Šta je to toliko posebno u vezi sa devetogodišnjom Čejser?

Izvor: Izvor: B92, Time

Sreda, 06.11.2013.

12:44

Default images

Čejser, potomak rase border koli, ima inteligenciju sličnog nivoa kao i njeni ljudski vršnjaci, tvrdi njegov vlasnik Džon V. Pajli. On je za svoje tvrdnje dobio i potvrdu od Centra za istraživanje životinjske inteligencije sa Univerziteta Djuk, gde je pomenuti naučnik Brajan Heri bio oduševljen pametnom kujom.

Iako je njegova ljubimica jedinstvena po tome što može da razume oko hiljadu reči, Pajli tvrdi da svaki pas ima potencijal da razvije inteligenciju do one joku ima dete. Ono što je zajedničko za pse i decu jeste to što nova znanja i veštine najbolje usvajaju kroz igru, piše Pajli u tekstu koji je objavio američki magazin Tajm.

Upravo je uz pomoć igre i strpljenja Pajli uspeo da u glavi malene Čejser poveže nazive pojmova i predmete koje oni označavaju, da bi potom uspeo da razvije i sposobnost razumevanja različitih odnosa u kojima se naučene reči upotrebljavaju.

Čejser je prvi značajan pomak napravila još sa pet meseci, kada je shvatila da njen vlasnik za različite predmete, poput njenih igračaka, upotrebljava različite reči. Baš poput deteta, kuče je vremenom usvajalo nazive predmeta tako što joj je Pajli korz igru predstavljao igračke, insistirajući na njihovim nazivima.

“Naše jezičke igre vezane su za sakrivanje i pronalaženje njenih igračaka, jer to kod nje izaziva zadovoljenje osnovnih nagona koji su karakteristični za rasu border koli. Igre zasnovane na instinktima daju određene vrednosti igračkama, što potom prenosi vrednosti i na reči”, objašnjava Pajli.

On trenutno sa Univerzitetom Djuk radi na usavršavanju metoda učenja koji bi mogli biti primenjeni i kod drugih rasa pasa, nadajući se da će time poboljšati odnos između ljudi i svojih ljubimaca. Sve svoje napretke Pajli povremeno snima i snimke kači na sajt Jutjub, kako bi i drugi mogli da se uvere u napredak i možda probaju slične igre sa svojim ljubimcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: