Utorak, 12.03.2013.

20:05

Žabe kućni ljubimci mogu da budu opasne

Patuljaste afričke vodene žabe, koje se prodaju kao kućni ljubimci, mogu da budu prenosioci salmonele, ukazuje studija američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Izvor: Tanjug

Default images

Tokom 2008. ovi ljubimci su specifičnom vrstom salmonele zarazili 376 Amerikanaca, uglavnom dece, od kojih je 29 odsto hospitalizovano, ističe vođa istraživanja Sona Meti Zarecki, a prenosi Rojters.

Većina Amerikanaca zna samo za salmonelom zaraženu hranu, a nisu upoznati sa tim da prenosioci ove bakterije mogu da budu i reptili i vodozemci, ističe Meti Zareckijeva.

Salmonela se prenosi u direktnom kontaktu sa zaraženom žabom ili sa vodom u kojoj ona obitava. Simptomi zaraze su dijareja, grčevi, povraćanje i uporno visoka temperatura.

Ukoliko se ne leči, zaraza salmonelom može čak da ima i smrtni ishod. Najopasnija je za decu i starije osobe s oslabljenim imunološkim sistemom. Meti Zareckijeva naglašava da patuljaste vodene žabe nisu preporučljivi kućni ljubimci za decu i starije osobe. U najmanju ruku, deca i stari ne bi trebalo da se bave čišćenjem bazena u kojima ove žabe obitavaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: