Žilniku nagrada ,,Todor Manojlović"

Nagrada ,,Todor Manojlović" za moderni umetnički senzibilitet za 2009. godinu dodeljenja je reditelju iz Novog Sada Želimiru Žilniku, saopštila je predsednica Upravnog odbora istoimenog Fonda Vladislava Gordić - Petković.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.02.2010.

11:19

Default images

U obrazloženju odluke se konstatuje da je Žilnik ,,osobena pojava u domaćoj kinematografiji, originalan stvaralac beskonačne imaginacije i energije, umetnik uvek spreman na ideološka zaoštravanja i jasan politički angažman".

Žilnik je 18. dobitnik je ove nagrade, koja se dodeljuje od 1992. godine, a među dosadašnjim laureatima su Milorad Pavić, Vida Ognjenović Jovan Hristić, Jovica Aćin i Milena Marković.

Odluka je doneta na sednici održanoj u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin" u Zrenjaninu, a pored Gordić-Petković, u Upravnom odboru Fonda su Radovan Živankić, Predrag Miki Manojlović, Boško Milin i Vladimir Arsenijević.

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, plakete i objavljavanja knjige dobitnika u ediciji ,,Feniks", u izdanju zrenjaninske biblioteke, koja je i sedište Fonda i neguje uspomenu na Todora Manojlovića.

Podsetivši da je laureat ,,autor 25 dugometražnih i isto toliko filmova kratkog metra, reditelj i scenarista sa zavidnom svetskom reputacijom i brojnim filmskim nagradama", UO je ocenio da je "i danas predan borac za dignitet kulture i kulturnih vrednosti".

,,Cenzurisan i zabranjivan tokom sedamdesetih, Žilnik istrajava na ekstremnim temama: od anarhoterorizma do ekonomske emigracije, od studentskih demonstracija 1968. do balkanske kataklizme devedesetih, od seksualnih manjina do fenomena divljeg kapitalizma, od položaja žena do karnevalske dekonstrukcije Brozovog lika i dela", piše u obrazloženju odluke.

Žiri podvlači da je ,,njegov opus džepna kulturna istorija SFRJ, rečnik svih naših pogrešno postuliranih društvenih i etiških vrednosti. Balkanski mačizam, ratna ideologija i bespuća kapitalizma večite su Žilnikove teme, a njegovi junaci su mali ljudi, marginalci i apriorni gubitnici".

,,Predanost i snaga kreativne vizije opredelili su žiri Fonda ,Todor Manojlović' da legendi srpskog autorskog filma dodeli nagradu za moderni umetnički senzibilitet", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: