Mađarsko državno pozorište gostuje u Narodnom pozorištu

Mađarsko državno pozorište "Čiki Gergelj” iz Temišvara gostovaće 11. aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu sa predstavom "Šekspir, Sonet 66” u režiji Kokana Mladenovića, objavljeno je na sajtu nacionalnog teatra.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 02.04.2017.

18:15

Mađarsko državno pozorište gostuje u Narodnom pozorištu
Foto: Thinkstock

Na stihovima slavnog klasika, napisanih pre više od 400 godina, nastala je dramska predstava, u kojoj se konstruišu scene iščitavane u duhu aktuelnih događaja i društvenih problema.

"Od 14 stihova uradili smo celu predstavu. Šekspirov sonet govori o raspadu piščevog sveta, ali je potpuno primenljiv i na naš, današnji, jer, u sonetu je reč o socijalnim razlikama, slomu morala, profanizaciji ljubavi, novcu, moći i sili koje upravljaju svetom. Reč je o pravoj slici sadašnjeg vremena", smatra Mladenović.

Iz pozorišta "Čiki Gergelj” podsećaju da Šekspir nije poznat samo zahvaljujući svojim dramskim tekstovima i ukazuju da je društvena kritika prisutna i u njegovim lirskim delima, u sažetijoj formi, a izražena je konkretnim jezikom.

Predstava "Šekspir, Sonet 66" čuva univerzum šekspirovskih motiva i likova, ali istovremeno prilazi najvažnijim temama današnjice, koristeći svaki stih soneta kao početnu tačku.

"Ponovo ćete sresti Otela, Magbeta, Ričarda Trećeg, Romea i Juliju, Titusa Andronikusa i druge likove koji imaju svoj korespondent u sadašnjem svetu. Svestranost šekspirovskih poruka vidljiva je u predstavi koja se temelji na pokretima i gestovima, dok je govorni tekst jedino Sonet 66", poručuju iz mađarskog teatra.

U autorskoj ekipi, osim Mladenovića, su i Irena Popović (muzika), Marija Kalabić (scenografija), Tatjana Radišić (kostimi), Andreja Kulešević (koreografija), Goli Kornelia (dramaturgija) i Serda Žofija (asistent režije).

Predstava je premijerno izvedena 11. januara ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: