“Balkanski špijun” na japanskom

Japanska pozorišna trupa "A la place”“ premijerno će 29. maja u Zvezdara Teatru izvesti predstavu "Balkanski špijun“, zasnovanu na kultnoj drami Dušana Kovačevića.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 19.05.2015.

13:49

Default images

Domaća publika će imati priliku da vidi na koji nacin su teme koje su specifične za lokalno, balkansko područje protumačene u sasvim drugačijoj kulturi i mentalitetu, navodi se u saopštenju organizatora.

Predstava se održava uz podršku kompanije Japan Tobačo Internacional (JTI) i Ambasade Japana u Srbiji.

Nakon Beograda, predstava “Balkanski špijun” na japanskom sa obezbeđenim prevodom na srpski biće izvedena i u Senti, Novom Sadu, Šapcu i Užicu.

"Ovo je bio moj prvi susret sa srpskom književnošću. Predstava sadrži mnogo lokalnih elemenata, ali sam odmah znao da definitivno ima smisla izvesti je u Japanu", rekao je režiser Sugijama Cjosi koji je ovaj komad prvi put postavio u novembru prošle godine u pozorištu Breht Raum u Tokiju.

On je, kako kaže, pokušao da sačuva atmosferu Balkana u predstavi, istovremeno je prilagođavajući japanskom stilu života.

"Kovačevićeva ironija i humor su još tu, a predstavu završavamo u stilu Tenesija Vilijamsa, čistom dramom“, dodao je Sugijama Cjosi.

Dušan Kovačević, dramaturg i direktor Zvezdara Teatra je rekao da mu je drago da je jedno poznato japansko pozorište iz Tokija postavilo njegovu predstavu "Balkanski špijun" na jeziku i kulturi koja je ljudima u Srbiji i regionu poznata po čuvenim japanskim filmovima, japanskoj poeziji, umetnosti, kao i pozorištu koje smo uglavnom gledali u filmovima.

"Prijatno sam iznenađen i zadovoljan činjenicom da je tako jedna tradicionalna i sjajna kultura prevela, postavila i izvela moje delo“, istakao je Kovačević.

Producent "Balkanskog špijuna“ i direktor pozorista "Crni šator” Hirojuki Munesige je rekao da japanskim izvođačima nije lako da izraze suštinu ove drame, prevaziđu razlike u istoriji i jezičke barijere.

"S druge strane, ova drama nije samo o srpskom društvu, već i o svima nama. Da bismo stvorili tu univerzalnu vrednost, mi umetnici moramo međusobno da pokažemo sopstvene originalnosti otvorenog uma", naveo je on.

Munesige je izrazio nadu da će se ovim izvođenjem produbiti i ojačati 130 godina dugo prijateljstvo između Japana i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: