Fabr: Vatra je izraz kreativnosti

Predstava ''Prometej Pejzaž II“ kojom se večeras otvara 45. Bitef, bavi se problemom heroja danas i time šta ljudski rod čini sa čudesnom moći Prometejeve vatre, rekao je Tanjugu belgijski umetnik Jan Fabr.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 13.09.2011.

14:03

Default images

"Ovo nije prvi put da radim nešto na temu Prometeja", rekao je Fabr uoči generalne probe svoje „Prometej pejzaž II“.

Užurban i brz, Fabr govori precizno, sa pomalo američkim naglaskom i stalnom poštapalicom ''lejdi" i objašnjava da je još od kraja 1970-ih radio filmove, skulpture, crteže i predstave na temu Prometeja i vatre.

Prema njegovim rečima, vatra koju Prometej daje je metafora i njega samog i pitanje ko je danas heroj i šta njemu kao umetniku znači vatra.

''Vatra je izraz rizika, strasti i kreativnosti, ali ne možete napraviti vatru i to je jedno od glavnih pitanja ove produkcije“, rekao je Fabr.

Fabr - vizuelni i pozorišni umetnik, koji je kasnih 1970-ih izazvao pomamu kao umetnik performansa, smatra da društveno liberalno politički korektan teatar čini danas 95 do 97 procenata svega, ali da se on ne uklapa u tu većinu.



''Mislim da nikada nisam bio ni avangardan ni mejnstrim. Mislim da kao umetnik treba da pratite svoje instinkte, intuiciju, inteligenciju a ne modu ili tudje diktate“, rekao je on. ''U mom radu, teatar ne dolazi iz ugla gledaoca već osobe na pozornici koja sanja viziju i to je razlika u odnosu na socijalno liberalno politički korektan teatar koji čini 95 do 97 procenata svega."

Fabr, koji je 1984. godine gostovao na Bitefu i dobio Grand pri za predstavu ''Moć pozorišnih ludosti", rekao je i da mu se veoma dopada Beograd i ljudi koji su puni vitalnosti, energije, otvoreni i prijateljski nastrojeni.

Predstava "Prometej Pejzaž II" radjena je u produkciji trupe ''Troubleyn/Jan Fabre" iz Antverpena. U predstavi po motivima Eshilovog "Prometeja", Fabr potpisuje koncept, režiju i scenografiju. Predstavu po tekstovima ''Ja sam sve - davalac" Jerena Olislegersa i samog Fabra "Sada su nam potrebni heroji" izvodi desetočlani ansambl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: