Tinejdž klub u pozorištu Radović

Na Večernjoj sceni pozorišta "Duško Radović" 27. marta biće premijerno izvedena predstava "Tinejdž klub" po tekstu Nikole Zavišića u režiji Elizabet Zemljić, najavila je direktorka tog teatra Anja Suša.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 25.03.2008.

10:20

Default images

Predstava “Tinejdž klub” deo je višegodišnjeg projekta saradnje sa švedskim teatrima koji u pozorištu za decu i mlade neguju, pored estetske i zabavne, i edukativnu funkciju, podsetila je Suša na konferenciji za novinare.

U Upsali je već izvedena tamošnja verzija "Tinejdž kluba", nastala na osnovu razgovora autorke teksta sa učenicima sedmog razreda osnovne škole.

Zavišić je rekao da je naša predstava rađena na isti način. On je sa đacima škole "Filip Višnjić" s Karaburme pričao o temama koje njih interesuju i iz tog materijala formirao komad.

"U fokusu su hormoni koji 'divljaju' u pubertetu, pitanja o tajni rođenja i zašto umiremo i to postavljena iz vizure onih pred kojima su velike odluke šta će biti u životu i da li će uopšte nešto biti", objasnio je on.

Rediteljka, koja je srpsko-slovenačkog porekla, rođena i školovana u Švedskoj, a sada živi u Irskoj, izjavila je da je zahvalna na prilici da boravi u Beogradu i da radi ovako odgovoran projekat.

"Poznajem švedsku predstavu, a razgovarala sam i sa ovdašnjim tinejdžerima. Mada su im teme slične - ljubav i šta će biti kada odrastu, primetila sam bitnu razliku. Ovde politička situacija puno utiče na decu, dok smo u Švedskoj oslobođeni tog pritiska", rekla je ona.

Dodajući da zbog toga u srpskoj predstavi ima i politike, naglasila je da je taj deo ipak obrađen u lakšoj formi.

Primereno publici kojoj se obraća predstava donosi i novitet - džamp stajl, vrstu plesa koji podrazumeva puno skakanja.

Uloge tinejdžera igraju mladi glumci Mila Manojlović, Jelena Petrović, Marko Janjić i Nemanja Oliverić, a lik naratora Vladislava Đorđević.

Scenograf je Zorana Petrov, kostimograf Maja Mirković, kompozitor Anja Đorđević, dramaturg Minja Bogavac, koreograf Aleksandra Bjelajac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

18 h

Podeli: