Federiko Garsija Lorka ubijen je po zvaničnom nalogu

Pesnik Federiko Garsija Lorka uhapšen je i ubijen po nalogu desničarskih vojnih vlasti u Granadi, pokazala su nedavno objavljena dokumenta i tako bacila novo svetlo na smrt jedne od najpoznatijih žrtava Španskog građanskog rata.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 24.04.2015.

11:35

Default images

Dokumenta, koja su napisana 1965. godine u policijskoj stanici u Granadi i do kojih je došao britanski "Gardijan", prvo su priznanje zvaničnika Frankove Španije da su bili umešani u Lorkinu smrt 1936. godine.

Okolnosti smrti Lorke i to gde se nalazi njegov grob jedna su od najvećih misterija u novijoj istoriji Španije. Do sada se verovalo da je pesnik streljan sa trojicom drugih ljudi.

Dokumenti, koji su juče objavljeni, odnose se na istragu o smrti Garsije Lorke koju je šezdesetih zatražila francuska autorka Marsel Okler. Njeni zahtevi za informacijama prebacivani su s ministarstva na ministarstvo, a od policije Granade zatraženo je da napiše izveštaj 29 godina posle smrti pesnika.

Rezultat su dokumenta koja navode da su Lorku gonili zbog njegovih uverenja, da su ga optuživali da je bio "socijalista i slobodni zidar", kao i da je bio homoseksualac.

Kada je policija dva puta pretražila njegov dom u Granadi, krio se u kući prijatelja.

U avgustu 1936. godine, mesec dana po izbijanju građanskog rata, policija je opkolila kuću u kojoj se krio, a prijatelji su pokušali da ga zaštite.

Garsija Lorka je uhapšen i odvezen u Fuente Grande, gde je, kako stoji u dokumentima, pogubljen odmah pošto je priznao i tamo i sahranjen u veoma plitkom grobu. Detalja o njegovom priznanju nema.

Od 2009. godine, u nekoliko navrata se tražio njegov grob i do sada su arheolozi imali malo uspeha.

Dokumenta su, piše Gardijan, dokaz umešanosti Frankovog režima u Lorkinu smrt. Sam Franko je jednom prilikom rekao da su optužbe da je njegov režim bio umešan u smrt pesnika "propaganda".

"Pisac je umro mešajući se sa pobunjenicima, to su prirodne nesreće u ratu", rekao je tada Franko.

Foto: Gonzague Petit Trabal/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: