Obeleženo aprilsko rušenje NBS

Na Kosančićevom vencu, na mestu gde je 6. aprila 1941. godine srušena Narodna biblioteka Srbije, danas su položeni venci povodom obeležavanja 70. godina od bombardovanja Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2011.

13:08

Default images

Vence su položili predsednica Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije Svetlana Velmar Janković, upravnik Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić, Ambasador Nemačke Volfgang Mas, savetnik predsednika Srbije Trivo Inđić, ministar kulture Predrag Marković, sekretar grada Ivana Avžner i predsednik Udruženja građana "6. april" Stevan Stojanović.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić podsetio je da na današnji dan ističe punih 70 godina od kada je biblioteka srušena, što je ceo ljudski život.

"Što je moglo da se obnovi, obnovili smo, više od 95 odsto građe. Restitucija uništenog fonda jedan je od večnih zadataka biblioteke, a svakog 6. aprila sećamo se, ćutimo, kao da čitamo", rekao je Ugričić.

Prema njegovim rečima, današnjem sećanju pridružili su se njegova ekselencija ambasador Nemačke Volfgang Mas i direktor biblioteke Univerziteta u Lajpcigu Urlih Johan Šnajder, čiji gest, kako je istakao, "pozdravljamo sa uvažavanjem koje savlađuje breme i horizonte sedamdesetogodišnje istorije".

"Inicijativom kolege Šnajdera Univerzitetska biblioteka iz Lajpciga danas, 6. aprila, vraća Narodnoj biblioteci Srbije 796 knjiga, čuvene izdavačke kuće 'Geca Kon', među kojima je i 60 knjiga koje nedostaju našem fondu od 6. aprila 1941. godine", istakao je Ugričić.

Na mestu spaljene biblioteke umetnički anasambl "Renesans" izveo je autentične tužbalice istočne i južne Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: