Spektakl na Ušću: 20.000 posetilaca slušalo Filharmoniju / VIDEO

Koncert Beogradske filharmonija na otvorenom završen je na Novom Beogradu izvođenjem tradiconalnih marševa - Radecki marša i Marša na Drinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Pre toga je, na kraju koncertnog spektakla, pod dirigentskom palicom specijalngo gosta, maestra Zubina Mehte izvedeno finale Pete simfonije Ludviga van Betovena.

Pred više od 20.000 ljubitelja muzike koncertni spektakl počeo je uvertirom za operu "Karmen" Žorža Bizea, a potom su se ređala dela koju su posetioci sami izabrali, glasajući za repertorar.

Beogradska filharmonija sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom izvela je izabrane numere, Danson br. 2 meksičkog kompozitora Artura Markesa, Valcer Dmitrija Šostakoviča kao i kompozicije Kamija Sen Sansa i Stevana Hristića...

Na najvećem, kako je ocenjeno, spektaklu klasične muzike u Srbiji čula su se i dela Riharda Vagnera, Petra Iliča Čajkovskog, ali i "Imperijalni marš" iz filma "Ratovi zvezda".

Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Felc je rekao okupljenima u Bloku 13 na Novom Beogradu na srpskom jeziku da su najbolja publika na svetu.

Koncertu je prisustvovalo 20.000 ljudi, koji su uživali slušajući Hadžaturijanovu "Igru sablji", Vagnerovu "Valkiru", Ravelov "Bolero", muziku iz baleta "Krcko Orašćić" i ostale kompozicije sa repertoara.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

O numerama koje su izvedene na ovom, kako je ocenjeno, najvećem spektaklu i najvećem koncertu klasične muzike u istoriji Srbije, odlučivala je publika.

U drugoj polovini koncerta na otvorenom, publika je najglasnije reagovala na taktove remek dela Stevana Hristića "Ohridska legenda", koju je Beogradska filharmonija fantastično izvela.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Nešto više od 20.000 ljudi burno je pozdravilo u 21:30 sati izlazak maestra Zubina Mehte na pozornicu u Bloku 13 na Novom Beogradu.

Cenjeni dirigent vodio je Beogradsku filharmoniju kroz završetak trijumfalne Betovenove "Pete simfonije". Usledio je bis u kojem je Beogradska filharmonija odsvirala "Marš na Drinu" Stanislava Biničkog.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Usledio je još jedan bis u kojem je publika imala priliku da se oseća kao da je na koncertu u Bečkoj filharmoniji, koja svake godine, svoj nastup 1. januara završava uz Štrausovu muziku.

Besplatni koncert održan je na prostoru između TRC "Ušće" i Palate "Srbija", na kome se planira izgradnja buduće zgrade Beogradske Filharmonije.

Prati B92 na Viberu

Muzika

Acid Pauli ponovo u Beogradu u KC Grad

U petak, 22. septembra u KC Grad, pet godina nakon sjajnog seta posle nastupa Nikolasa Džara u našoj prestonici, Acid Pauli ponovo dolazi u Beograd, pod pokroviteljstvom organizacije Midnight Orient.

Muzika ponedeljak 18.09. 14:41 Komentara: 1
strana 1 od 1261 idi na stranu