Kultura

Subota, 20.04.2013.

10:07

Da li još uvek slušate ploče?

Svojevrsni praznik za sve ljubitelje vinila, “Dan prodavnica ploča” tradicionalno se obeležava treće aprilske subote. Ove godine to je upravo 20. april, a zaštitno lice praznika je muzičar Džek Vajt.

Izvor: B92

Default images

“Kao ovogodišnji ambasador praznika, ponosan sam što mogu na bilo koji način da pomognem u ohrabrivanju svih onih koji žele da nas čuju, sa idejom da postoji nešto lepo i romantično u činu odlaska u prodavnicu ploča, gde se ‘naložite’ na nešto novo što može da promeni vaš pogled na svet, na druge ljude, umetnosti i na vas same”, napisao je Vajt u svojoj poruci zaljubljenicima u ploče.

U svetu poznat kao “Record Store Day” ovaj praznik je dan kada nezavisne muzičke prodavnice zajedno sa muzičarima slave umetnost na vinilu. Specijalna izdanja i razni promotivni materijali prave se za taj dan, a mnogi umetnici sviraju male i neobične koncerte u prodavnicama koje su se uključile u proslavu.

Ove godine najveće muzićke legende spremile su posebne poslastice za ovaj praznik. Dejvid Bouvi odlučio je da objavi svoj nedavno objavljeni singl “The Stars (Are Out Tonight)” na belom vinilu i to samo u hiljadu primeraka.

PROČITAJTE: Kako su ploče ukrale Božić

Pol Makartni je kao praznični poklon za svoje fanove na vinilu (12’’) objavio baladu “Maybe I’m Amazed”. Ploča je štampana u šest i po hiljada primeraka a sadrži retku verziju pesme uživo, čiji je snimak nastao 1976. godine. Nik Kejv sa svojim bendom “The Bad Seeds” spremio je ploču “Animal X” koja sadrži do sada neobjavljenu pesmu sa čuvene muzičke sesije “Push The Sky Away”.

Bob Dilan se odlučio za ograničenu seriju vinila (7") na kojima se nalazi do sada neobjavljeni demo snimak pesme “Wigwam” kao i verzija pesme “Thirsty Boots” koja će se naći na predstojećem albumu “Bootleg Series Vol.10”.

PROČITAJTE: Hoćeš kod mene da slušamo ploče? Izdavači su priredili i ograničenu 2-LP verziju albuma “Ready to Die” koju je 1995. godine objavio Notorious B.I.G, sa bonus pesmom “Who Shot ya”. Džejms Blejk je objavio vinil “Retrograde” na kojem se nalazi nova verzija njegovog prvog singla sa drugog albuma “Overgrown”.

Četvrtu godinu zaredom ovaj praznik se proslavlja i u beogradskoj prodavnici "Pinball Wizard Records". Proslavu će svojim nastupima obeležiti Vladimir Kolarić Kole (Veliki prezir) i Kralj Čačka, a njihov koncert počinje u 14 časova.

Svi ljubitelji dobre muzike i retkih nosača zvuka će moći po najpovoljnijim cenama da nabave retka izdanja na CD-u ili vinilu.

Po prvi put ove godine praznik u čast ploča obeležava se i u Mikser House-u, u saradnji sa prodavnicom ploča “Gooda Shop”. Osim večernje žurke koja će potrajati do sitnih sati, u Mikseru će tokom celodnevne proslave muziku puštati Rambo Amadeus, Slobodan Nešović Loka, Gorica Nešović, Dragan Ilić, Vasil Hadžimanov, Zoe Kida i drugi...

Međunarodnoj proslavi pridružiće se i “Leila Records and Books”, programom koji traje od podneva do ponoći. Tokom dana biće organizovan raznovrstan program, DJ nastupi, a kupci ploča imaće specijalan popust i poklone.

Da li još uvek slušate muziku na vinilu i koja vam je ploča omiljena?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

21 h

Podeli: