Preminula Etta James

Slavna pevačica Etta James preminula je 20. januara u kalifornijskoj bolnici „Riverside Community“ nakon borbe sa leukemijom, saopštila je njena dugogodišnja menadžerka i prijateljica Lupe De Leon.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 20.01.2012.

17:50

Default images

Pevačica je preminula samo pet dana pre svog sedamdeset četvrtog rođendana. Bila je u braku više od četrdeset godina sa Artisom Millsom, sa kojim ima dva sina.

U decembru prošle godine Etta je priključena na aparate za disanje nakon što je primljena na odeljenje intenzivne nege. Tom prilikom De Leon je agenciji Rojters rekla da je zdravstveno stanje pevačice lošije nego ikada. Poslednjih meseci James je pod stalnim nadzorom lekara, a tokom decembarskog boravka u bolnici njena komunikacija svela se na klimanje glavom i izgovaranje svega nekoliko prostih reči. Ipak, stanje pevačice na kratko se poboljšalo pa je početkom godine otpuštena iz bolnice.

Sedamdesettrogodišnja Etta James već duže vreme ima zdravstvenih problema. Osim leukemije, pevačica je bolovala i od demencije a nedavno su joj otkazali i bubrezi.

„Većina pesama koje pevam u sebi imaju to osećanje žala. Imaju neko tužno osećanje. Ali ja ne znam za čim žalim. Ne znam“, kazala je James 2002. godine u razgovoru sa Denisom Quanom, novinarom CNN-a

„Njena muzika nije imala granice jer je ona istraživala različite žanrove uključujući bluz, soul, rok, r&b, gospel i džez. Ostaće zauvek upamćena po baladi ’At Last’ i moćnom glasu koji će odjekivati širom sveta, za generacije koje dolaze“, izjavio je Neil Portnow, predsednik Američke muzičke akademije koja je pevačicu nagradila brojnim Gremi nagradama.



„Jedna od finalistkinja ’Idola’ pevala je njenu pesmu ’I’d Rather Go Blind’ juče. Govorili smo kako je velika Etta James a sada smo je izgubili“, poručio je preko svog tviter naloga Nigel Lythgoe, producent takmičenja „Američki idol“.

Putem tvitera svoje žaljenje izrazio je i basista Duff McKagan, bivči član benda Guns N’ Roses: „Počivaj u miru Etta. Žena – ratnik. Talenat kakvom nije bilo ravnog.“

Etta James rođena je 25. januara 1938. godine. Odrastala je u Los Anđelesu, gde je kao devojčica počela da peva u crkvenom horu, a kasnije se pridružila tinejdžerskom bendu. Tokom šezdesetih godina imala je problema sa konzumiranjem heroina, da bi se iz istih izvukla tokom sedamdesetih, izgradivši uspešnu karijeru soul pevačice.

Objavila je oko trideset albuma, a među njenim najpoznatijim pesmama su hitovi „At Last“, „Dance With Me, Henry“, „I’d Rather Go Blind“, „Tell Mama“ i „Fool That I Am“. Osvojila je brojna priznanja među kojima je šest Gremija i čak sedamnaest „Blues Music“ nagrada. Časopis „Rolling Stone“ uvrstio ju je na dvadeset drugo mesto liste „Sto najboljih pevača svih vremena“.

Svojim pevanjem Etta James uticala je na niz pevačica, od Janis Joplin preko Bonnie Raitt do mlađih zvezda kao što su Christina Aguilera i Adele.

„Mnogo toga se dešava u njenom glasu. Mnogo bola, mnogo života ali pre svega, najviše snage“, izjavila je svojevremeno Bonnie Raitt. „Ona može da bude toliko glasna u jednoj pesmi, a da vam onda slomi srce svojom sputilnošću i mekoćom u sledećoj pesmi. Koliko god se sirovom činilo, njeno pevanje poseduje veliku inteligenciju i mudrost.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: