Raspoloženi Santana u BG Areni

Slavni gitarista Karlos Santana nastupio je u sredu uveče u "Beogradskoj areni" pred oko 6.000 posetilaca, a pre njega publiku je zabavljao priznati rege muzičar Džimi Klif.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2011.

02:14

Default images

Santana je, dve godine nakon odličnog koncerta u Donjem gradu Beogradske tvrđave, nastupio u "Beogradskoj areni" u okviru turneje na kojoj promoviše svoj poslednji album „Guitar heaven: The Greatest guitar clašics of all time”, sa obradama rok klasika.

Beogradska publika imala je priliku da uživa u njegovom maestralnom izvođenju pesama „Back in Black“, „Spark of the divine“, „Singing winds crying beasts“, „Black Magic Woman“, „Maria maria“, „Oye Como Va“, „Foo, Foo“, „Jingo“, „Smooth“, „Dame tu amor“, „A love suprime“. Santanu je pratilo 10 vrsnih muzičara, među kojima su gitarista i vokal Tomi Entoni, klavijaturista Dejvid K. Metjuz, trombonista Džef Kresman, basista Beni Ritveld, vokal Andi Vargas.

Pesmu „Corazon Espinado“ izveo je sa svojom suprugom, bubnjarkom Sindi Blekmen, koju je najavio rečima da je „život lep, a još je lepši ako ste zaljubljeni i da čovek koji nije zaljubljen, nije živ”.

Publika je gromoglasnim aplauzom i usklicima nagradila odličnu solo deonicu Blekmenove.

Santana je između pesama govorio o ljubavi i svetlosti, slobodi uma, i potrebi da čovek svaki svoj dan učini najboljim, a u jednom trenutku upitao je publiku "ko je broj jedan".
Posetioci su automatski uperili ruke u njega, međutim slavni muzičar je odgovorio: „Ne. Broj jedan je Novak Đoković i sve čestitke na tome”. Petnaesti na listi „100 najvećih gitarista svih vremena“ po oceni časopisa „Rollingstone“, dobitnik 10 Gremi nagrada i član Rokenrol kuće slavnih, još jednom je zadivio beogradsku publiku snažnim i emotivnim spojem roka, latino ritmova, džeza, a nadasve svojom neponovljivom interpretacijom.

Santana je na bis izveo pesmu „Soul Sacrifice“, koju je svirao davne 1969. na festivalu „Vudstok“, što ga je i učinilo popularnim, a publika je čula i hit „Into the night“ i „Love, peace and happiness“.

Sve to je bilo upotpunjeno maštovitom scenografijom, kojom je dominirala pozadina sa zvezdama i video-bimom na kome su se smenjivali snimci Santaninih starih nastupa.

Pre Santane, publiku su zagrejali veseli ritmovi sa Jamajke i veoma energičan i živahan šezdesettrogodišnji Džimi Klif, koji je sve vreme skakao na sceni i pozivao publiku da igra i peva sa njim.

Klif, koji je među prvima doneo muziku rodne Jamajke na svetsku scenu, u pratnji osmočlanog benda izveo je svoje najveće hitove - “You can get it if you really want it”, “Many Rivers To Cros”, “I Can See Clearly Now”, “Wild World”, “Planet Earth”, „Afghanistan”, “Bongo Man”. Nažalost "Arena" je tokom njegovog nastupa bila poprilično prazna jer, kada se Klif pojavio na sceni, publika je tek pristizala. Do toga je verovatno došlo, zbog iznenadnog pomeranja koncerta za pola sata unapred na zahtev Santaninog menadžmenta.

Kako je koncert Karlosa Santane u Areni doživeo Žikica Simić - pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: