Pikasova slika prodata za rekordnih 179,4 mil. $

Remek-delo Pabla Pikasa prodato je na aukciji po rekordnoj ceni od 179,4 miliona dolara.

Kultura

Izvor: Telegraph

Utorak, 12.05.2015.

08:36

Default images
Beta / AP Photo/Kathy Willens

Slika pod nazivom “Les femmes d’Alger” pripala je anonimnom kolekcionaru koji je za 37 miliona dolara oborio raniji rekord – prodaju triptiha Frensisa Bejkona po ceni od 142 miliona dolara.

Epski projekat Pabla Pikasa sastojao se od 15 verzija na istu temu kao omaž njegovom prijatelju i rivalu Anriju Matisu, koji je preminuo 1954.

Radovi su inspirisani slikama Ežena Delakroa iz 19. veka. Poslednja i, prema mišljenju mnogih, najlepša verzija – Verzija O – dostigla je tako neverovatnu cenu.

Nije samo Pikasova slika izazvala pometnju u aukcijskoj kući Kristis. Trideset minuta kasnije prodata je bronzana skulptura “L’homme au doigt” Alberta Đakometija za 141,3 miliona dolara. To je najviša cena po kojoj je neka skulptura prodata na aukciji.

Prodavac Pikasovog dela bio je neimenovani kolekcionar iz Saudijske Arabije koji je “Les femmes d’Alger” kupio 1997. i čuvao je u jednoj od svojih kuća u Londonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: