Zašto je "Njujork tajms" odbio Benksija?

Ulični umetnik Benksi (Banksy) već neko vreme je na “radnom odmoru” u Njujorku, gde oduševljava prolaznike svojim radovima. Međutim, nedavno je uspeo da razljuti deo javnosti zbog izjava na račun terorizma.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.10.2013.

15:48

Default images

Benksi je ceo oktobar proveo u Njujorku, gde je tamnošnje ulice ukrašavao svojim radovima. Njegova dela, koja je predstavljao i na svojoj internet stranici, okarakterisana su kao vedra i zabavna. Kraj boravka trebalo je da označi objavljivanje članka – umetničkog dela u 'Njujork tajmsu'.

Međutim, rad je umesto u čuvenim novinama, objavljen 27. oktobra na Benskijevom sajtu uz poruku umetnika:

“Današnji rad je trebalo da bude kolumna u 'Njujork tajmsu'. Ali su oni odbili da objave ono što sam im ponudio. A to je ovo..."
http://www.banksy.co.uk/
U članku koji je "Njujork tajms" odbio da objavi, pa ga je Benksi objavio na svom sajtu, umetnik navodi kako je “One World Trade Center”, zdanje podignuto u znak sećanja na stradale u terorističkom napadu na Njujork 11. septembra, zapravo dokaz da je terorizam pobedio.

Benksi navodi kako ga to zdanje asocira na “104 sprata kompromisa” koji pokazuju “pobedu terorista”. On takođe navodi da ga zgrada podseća na “stidljivi oblakoder” (engl: shyscraper) i predstavlja nešto što bi moglo da bude izgrađeno u Kanadi.

“Neverovatno za tako visoku strukturu, ali One WTC-u nedostaje bar malo samopouzdanja. Kako ta zgrada uopšte stoji bez kičme. Izgleda kao da nije ni želela da bude izgrađena”, napisao je Benksi.

“Veoma je lako posmatrati OneWTC kao izdaju svih koji su izgubili živote 11. septembra, jer nam jasno poručuje da su teroristi pobedili. Tih deset muškaraca učinili su da živimo u svetu većeg mediokriteta nego što je to bio pre napada, umesto da budu katalizator za bolji, novi svet”, piše on.

“Zaista treba odmah da izgradite bolju zgradu ispred nje. ili još bolje, da pustite decu da je dovrše svojim bojicama”, nastavlja Benksi dodajući, “Trenutno samo imate u izgradnji konstrukciju visoku hiljadu stopa koja poručuje: Njujork, izgubili smo živce.”

Kada je "Njujork tajms" odbio da objavi njegov članak, Benksi je odgovorio još jednim umetničkim delom u vidu poruke “This site contains blocked messages”.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: