Sva dela (ni)je uradio umetnik

Britanski slikar Dejvid Hokni kritikovao je nedavno kolegu Demijena Hersta zbog unajmljivanja drugih ljudi prilikom stvaranja svojih umetničkih dela, ocenivši da je takva praksa uvredljiva.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 03.01.2012.

15:00

Default images

Na plakatu za veliku izložbu pejzaža sedamdesetčetvorogodišnjeg Hoknija ovog meseca u Londonu piše: "Sva dela je uradio sam umetnik, lično".

U intervjuu koji je 2. januara dao lokalnim medijima Hokni je potvrdno klimnuo glavom na pitanje da li je taj natpis uperen protiv Hersta koji koristi pomoćnike kako bi napravio dela među kojima je i lobanja od platine ukrašena sa više od osam hiljada dijamanata.

"Mislim da je to malo uvredljivo za vešte zanatlije", rekao je Hokni "Radio tajmsu". "Kao što sam već govorio dok sam predavao u umetničkoj školi, zanat možete naučiti, poeziju ne možete. Ali, sada tamo pokušavaju da uče poeziju a ne zanat", dodao je ovaj umetnik.

On je parafrazirao kinesku poslovicu rekavši da su vam, da biste slikali potrebni oko, ruka i srce, te da samo dvoje neće funkcionisati".

Velika izložba Hoknijevih slika, inspirisanih rodnim Jokrširom, biće otvorena u Kraljevskoj akademiji umetnosti do kraja januara. Slike izložene na njoj rezultat su trogodišnjeg rada za koji umetnik kaže da je bio mukotrpan, ali vredan truda.

Hokni je 1. januara nagrađen Ordenom zasluga, specijalnom počašću koju kraljica Elizabeta druga dodeljuje za dostignuća u umetnosti, obrazovanju, književnosti i nauci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: