Mektirnan osuo paljbu po Holivudu: Tamo snimaju fašisti

Čuveni reditelj Džon Mektirnan, koji je potpisao akcione hitove "Umri muški" i "Predator", kaže da mrzi većinu filmova koji poslednjih godina stižu iz velikih holivudskih studija i to iz "političkih razloga".

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 12.07.2016.

14:19

Mektirnan osuo paljbu po Holivudu: Tamo snimaju fašisti
Foto: Getty Images

Mektirnan kaže da bukvalno nije u stanju da ih gleda, jer ga nerviraju od prvog minuta.

"Pogledajte Kapetana Ameriku. Kult američke kiper-muževnosti je jedna od najgorih stvari koje su se desile svetu u poslednjih 50 godina. Stotine hiljada ljudi su umrli zbog te idiotske zablude. Kako je onda moguće da neko odgleda Kapetana Ameriku", rekao je Mektirnan za francuski "Premijer Frans".

Kako je rekao, danas se snimaju samo stripske adaptacije u kojima "nema ljudskih bića, već samo akcije".

"To su filmovi koje prave fašisti. Zbog njih deca iz celog sveta misle da nikada neće biti dovoljno bitni da se baš o njima snimi film. Ovo je jedinstven trenutak u istoriji filma, nikada nije bilo ovako. Nekada je dete moglo iz filmova da nauči kako muškarac ili žena treba da se ponašaju. A o kakvom moralu danas pričamo? Stripovi stvaraju heroje zarad biznisa", rekao je Mektirnan.

Mektirnan koji kao član američke Akademije mora da "gleda sve svake godine", kaže da film i dalje čeka na svog Betovena ili Mikelanđela.

"Posao nije završen, nismo još otkrili sve tehnike, film je i dalje samo tekst zasnovan na rečima. Imamo još mnogo toga da otkrijemo... Jednog dana ćemo imati filmove koji će imati intenzitet Devete simfonije", rekao je Mektirnan.

Mektirnan, koji je bio specijalni gost Festa i Beograda ove godine, ponovio je da će svoj naredni film možda snimati u Srbiji.

"To je film o ženi bez deteta i detetu bez majke. To je akcioni film", rekao je američki reditelj.

Kako je rekao, priča je suštinski jednostavna, nema mnogo dijaloga, a namera mu je da ceo film snimi u Evropi.

Reditelj "Lova na Crveni oktobar" i "Poslednjeg akcionog heroja" u kome sa Arnoldom Švarcenegerom ismeva akcione filmove koji su ih obojicu proslavili poslednji film je snimio pre 13 godina - "Basic" sa Džonom Travoltom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: