"Prvo pogledajte Idu, pa je onda kritikujte"

Pavel Pavlikovski, režiser "Ide", poljskog filma koji je nagrađen Oskarom za najbolji strani film, poručio je svojim sunarodnicima da prvo pogledaju film pre nego što ga proglase antipoljskim.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

19:32

Default images
Beta / Rob Latour/Invision/AP

"Ida" je premijerno prikazana u Poljskoj 2013. ali nije izazvala veliko interesovanje javnosti i pored toga što je proglašena za najbolji film na glavnom festivalu u Poljskoj, piše AP.

Sada su Oskar i više međunarodnih priznanja izazvali intenzivnu debatu o tome da li je film nepatriotski kao što tvrde desničari. Film je priča o mladoj ženi koja se priprema da uđe u manastir i koja otkriva da je Jevrejka, a da su joj roditelji ubijeni tokom Drugog svetskog rata.

Pavlikovski, koji se danas sastao s predsednikom Bronislavom Komorovskim, rekao je da mnogi koji debatuju o filmu nisu ni pogledali "Idu". "Više bih voleo da pogledate film, a ne da debatujete o njemu", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: