"Marko Polo" - istorijski netačna igra prestola

Visokobudžetna američka serija "Marko Polo" o venecijanskom istraživaču i njegovom životu na dvoru mongolskog vladara Kublaj-kana prepuna je istorijskih grešaka, kažu i gledaoci i stručnjaci u Mongoliji.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.01.2015.

12:42

Default images

Američki distributer Netfliks potrošio je desetine miliona dolara na seriju koja je zamišljena kao "odgovor" na "Igru prestola" kuće HBO.

Uz mnogo mačevanja, masovnih bitaka, raskošnih kostima i enterijera, serija prikazuje sukobe i pobune u mongolskom carstvu Kublaj-kana viđene očima Marka Pola.

Kublaj, unuk velikog mongolskog vladara Džingis-kana, bio je sjajan ratnik. Vladao je mongolskim castrvom od 1260. do 1294. godine i bio je osnivač i prvi car kineske dinastije Juan.

Gledaoci u Mongoliji bili su oduševljeni zato što će jedan od njih igrati brata Kublaj-kana, Arika Boku, iako je većina glavnih uloga data kineskim glumcima ili glumcima kineskog porekla poput Britanca Benedikta Vonga koji igra Kublaj-kana.
Međutim, mongolski istoričari kažu da je radnja serije zbrzana i puna rupa.

Batsuk Otgonserinen, koji je 10 godina istraživao ovu temu za svoju knjigu "Istorija Kublaj-kana", rekao je AFP-u da sa "istorijske tačke gledišta 20 odsto filma je istorija, a 80 odsto fikcija".

Sudbina Arika Boke (Mongke-kana ili Mangua), koji je nakratko držao vlast posle smrti njihovog oca i potonjeg građanskog rata, znatno je izmenjena, kaže on.

"Deo gde se Kublaj i Arik Boke nasmrt bore ispred vojnika je potpno neistinita. Da, Arik jeste pokušao da zauzme presto, ali istorijski Kublaj i Arik su rešili svoje nesuglasice", rekao je Otgonserinen.

Deo gde konkubinu-ubicu član rivalske dinastije Song šalje da zavede Kublaja i ubije njegovu kraljicu je takođe izmišljotina.

"Mongolski kanovi nikada se nizu ženili ili imali potpuno nepoznate konkubine", rekao je on. "Kublaj nije živeo u palati. Živeo je u vladarskom šatoru u Pekingu, na tradicionalni mongolski način."
U saopštenju Netfliks opisuje seriju, snimanu u Kazahstanu, Maleziji i Italiji, kao dramu smeštenu u svet prepun "egozitčnih borilačkih veština, političkih mahinacija, spektakularnih bitaka i seksualnih intriga".

Ali Otgonserinen kaže da su autori serije "traljavo" proučili život Kublaj-kana. "Mislim da su pokušali da mongolsku istoriju predstave kao 'Igru prestola' sa zaverama, izdajom, krvlju i seksom. Mladi koji gledaju seriju sada mogu da steknu pogrešan utisak da je Kublaj-kan bio okrutan i perverzan", rekao je on.

Polo, koga igra Italijan Lorenco Rikelmi, bio je venecijanski trgovac koji je više od dve decenije proveo sa ocem i stricem u centralnoj Aziji i Kini, godinama služeći Kublaju kao ambasador i izaslanik.

Priča o njegovim putovanjima "Knjiga čuda sveta" poznata i kao "Putovanja Marka Pola" učinila je od njega srednjovekovnu zvezdu.

On nije bio prvi Evropljanin koji je proputovao Aziju, ali je daleko najpoznatiji i njegovi opisi Dalekog istoka inspirisali su Kolumba da i sam pokuša da pronađe pomorski put za Aziju, da bi umesto toga otkrio Ameriku.
Američki kritičari dočekali su seriju na nož uz ocenu da serija nije vredna gledanja. I pored loših kritika i slabe gledanosti, druga sezona serije je naručena.

U Mongoliji su pojedini gledaoci pozdravili seriju kao dobrodošlo osveženje i priliku da njihova udaljena zemlja dobije prostor na međunarodnoj televizijskoj sceni.

Orgil Narangerel, koji je u dokumentarcu BBC-ja igrao Džingis-kana, kaže da je serija tačnija od ranijih prikaza mongolske kulture. "Kao Mongolu i umetniku, 'Marko Polo' mi izgleda kao ostvarenje snova", rekao je on AFP-u. "Pogledao sam svih deset epizoda za jedan dan."

Iako su mongolske snage pokorile Kinu i vladale njome gotovo jedan vek, moderna Mongolija je pod debelom senkom svog ogromnog južnog suseda, koji je i glavno tržište za njihove sirovine.

Kina za sebe tvrdi da je najstarija civilizacija na svetu i ima politiku "prisvajanja" uspešnih vladara i njihovog pretvaranja u Kineze, što je slučaj i sa Kublaj-kanom.

Mongolija je kasnije bila deo dinastije Ćing u Kini i nezavisnost je stekla tek početkom 20. veka da bi ubrzo potom pala u sovjetske ruke. Nacionalna republika Kina i dalje tvrdi da ima suverenitet nad zemljom.

Režiser-amater Narantsogt Batarku kaže da je Marko Polo tačno pokazao Kinu i Mongoliju kao "potpuno različite zemlje sa različitim kulturama i načinom života".

Filmski bloger Tegšdžargal Džalanajev kaže da serija jasno pokazuje onima koji tvrde da je Kublaj-kan bio kineski car, da je on bio mongolski vladar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: