Kultura

Četvrtak, 14.08.2014.

14:49

“Varvari” i “Spomenik M. Džeksonu” na SFF-u

Ovogodišnje, 20. izdanje Sarajevo Film Festivala, koje se održava od 15. do 23. avgusta, predstaviće novi festivalski program “Pretpremijere” u kojem će uz najave novih regionalnih filmova biti prikazana i dva srpska filma, “Varvari” i “Spomenik Majklu Džeksonu”.

Izvor: B92

Default images

U saradnji sa vodećim distributerskim kompanijama i producentskim kućama regiona SFF namerava da postavi platformu za market filmskih naslova sa našeg govornog područja, koji bi u narednih nekoliko godina trebalo da postane mesto okupljanja svih filmskih profesionalaca regiona.

Glavni cilj programa “Pretpremijere” je formiranje mesta za postavljanje šire distribucije i lansiranje promotivnih aktivnosti za naslove koji imaju komercijalni potencijal na bioskopskim blagajnama našeg područja u vrhu tekuće sezone jesen / zima, navode organizatori SFF-a.

Na ovaj način SFF želi da kod emitera, medija i javnosti dovesti u ravnopravan položaj postavi distribuciju regionalnih naslova sa naslovima holivudske i evropske produkcije. Već ove godine, u segmentu filmskog marketa pod nazivom "Pretpremijere Trailers" vodećim ljudima najvećih emiterskih lanaca i oko 30-tak nezavisnih distributera iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore od strane vodećih distributerskih i producentskih kuća biti predstavljeno 19 naslova iz najnovije regionalne produkcije, od čega 7 iz Srbije, 4 iz Hrvatske, po jedan iz Crne Gore i BiH kao i 4 naslova u regionalnim koprodukcijama.

U prvoj godini programa “Pretpremijere” filmski profesionalci iz regiona i sveta, novinari lokalnih i regionalnih medija, predstavnici festivala regiona kao i publika, imaće priliku da gledaju svečane pretpremijere tri vrlo zapažena filmska naslova iz regiona koji u široku distribuciju kreću u narednih nekoliko meseci.

Prvi od dva naslova iz Srbije koji su svoju svetsku premijeru doživeli u okviru program “East of the West” ovogodišnjeg festivala u Karlovim Varima, a koji producentska kuća Papa films predstavlja 21.avgusta (12:15h, multipleks Cinema City), jeste crna komedija “Spomenik Majklu Džeksonu”.

U pitanju je drugi dugometražni film Darka Lungulova, autora koji je sa svojim prvijencem, filmom “Tamo i ovde” osvojio nagradu "Best New York Narative" na filmskom festivalu Trajbeka 2004. godine. “Spomenik” je okupio vrhunsku glumačku ekipu koju predvode Boris Milivojević, Nataša Tapusković, Toni Mihajlovski, Dragan Bjelogrlić, Mirjana Karanović i Branislav Trifunović.

Film, koji je svoju regionalnu premijeru doživeo na ovogodišnjem Pula Film Festivalu uz odlične reakcije publike, na SFF-u predstaviće autorska ekipa u sastavu: Snježana Penev - producentkinja, Darko Lungulov - scenarista i reditelj, te glumci Nataša Tapusković, Mirjana Karanović i Branislav Trifunović. Drugi naslov iz Srbije koji će svoju pretpremijernu projekciju u distribuciji MegaCom Film doživeti u 22.avgusta je sociološka drama “Varvari” (12:15h, multipleks Cinema City).

Poslije specijalne nagrade žirija u Karlovim Varima, “Varvare” će u Sarajevu predstaviti autorska ekipa koju čine Ivan Ikić - producent i reditelj, Milan Stojanović - producent i glavni glumci Željko Marković i Nenad Petrović Fleš.

Poslednjeg festivalskog dana 20.SFF-a, 23.avgusta, “Pretpremijere” predstavljaju apsolutnog pobednika ovogodišnjeg Pula Film Festivala, akcionu ratnu dramu “Broj 55” (12:15h, multipleks Cinema City).

Visokobudžetna produkcija HRT-a koju potpisuju producent Stanko Babić i sjajni reditelj Kristijan Milić, osvajač 8 pulskih Arena 2007. godine za prvenac “Živi i mrtvi”, deklarisana je kao prvi pravi hrvatski ratni film nagrađen sa 8 Zlatnih Arena ovogodišnje Pule.

SFF će uskoro najaviti i autorsku ekipu koja će publici i medijima predstaviti ovaj višestruko nagrađeni film. Gosti programa "Pretpremijere" između ostalih su vodeći ljudi emiterskih lanaca Cinestar i Cineplexx koji zajedno kontrolišu oko 250 bioskopskih dvorana u navedenih pet zemalja kao i veliki broj lokalnih prikazivača iz navedenih zemalja, a tu će biti i predstavnici najvećih distributerskih kompanija regiona Blitz film i video, Continental film, MegaCom Film i Taramount film te producentskih kuća regiona.

Između ostalih prikazivačima i predstavnicima filmskih festivala regiona biće predstavljeni i naslovi koji imaju i zvanične projekcije u drugim programima ovogodišnjeg SFF kao što su filmovi “Cure - život druge”, “Otok ljubavi”, “Mostovi Sarajeva” i “Devet položaja samoće”.

Ulaznice za projekcije filmova pomenutih filmova svi zainteresovani mogu pronaći na blagajni SFF-a u Bosanskom kulturnom Centru ili kupiti na dan projekcije u multiplexu Cinema City.

Sve informacije i promotivne materijale navedenih filmova možete naći na web stranici SFF pod programom "Pretpremijere".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: