"S/Kidanje" u glavnom programu Motovuna

U glavnom programu međunarodnog filmskog festivala u Motovunu učestvovaće srpski film "S/Kidanje" mladog reditelja i scenariste Koste Dorđevića, a za nagradu "Bauer" u regionalnoj konkurenciji nominovan je "Falsifikator" Gorana Markovića.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 25.07.2013.

14:55

Default images

Motovun Film Festival održava se od 27. do 31. jula u malom gradu u Istri koji su u leto 1999. godine ovom manifestacijom oživeli slavni reditelj Rajko Grlić i tada mladi novinar i autor dokumentarnih filmova Igor Mirković.

Na ovogodišnjem, 16. izdanju Mirković je direktor, a Grlić "umetnički direktor u časnoj penziji", kako se navodi na sajtu tog festivala poznatog po opuštenoj i živahnoj atmosferi.

Takav je i koncept programa, namerno bez čvrstog profila, sa ponudom filmova najrazličitijih žanrova i tema iz celog sveta, tako da svaki gledalac može da bira prema svom ukusu.

Glavni progam sa 20 ostvarenja u konkurenciji za nagradu Propeler odabrali su pisac, scenarista i filmski kritičar Jurica Pavičić i producentkinja Milena Zajović.

Iz eks-ju regiona u toj selekciji su, pored "S/Kidanja", još samo dva hrvatska filma - "Odbrana i zaštita" u režiji Bobe Jelčića i "Kauboji" Tomislava Mršića.

Interesantno je da je na programu i holandski film "Borgman" Aleksa van Varmerdama, koji je prošle nedelje pobedio na 20. Festivalu evropskog filma na Paliću.

Kao rezultat dobre godine u američkom nezavisnom filmu odabrana su čak tri "of-holivudska" naslova: "Frances Ha" Noe Baumbaha, "Gimme the Loot" Adama Leona i "Kompjuterski šah" Endrjua Bujalskog.
Biće prikazana i trilogija austrijskog reditelja Ulriha Zajdla "Raj: Ljubav", "Raj: Vera" i "Raj: Nada", kao i dva filma iz Indije, zatim iz Meksika, Španije, Grčke, Francuske, Velike Britanije, Poljske, Nemačke.

U glavnoj konkrenciji je i rusko-britanska koprodukcija - dugometražni dokumentarac "Pussy Riot - A Punk Prayer" u režiji Majka Lernera i Maksima Pozdorovkina.

Nagrada "Bauer", nazvana po poznatom autoru nekadašnje jugoslovenske kinematografije Branku Baueru, dodeljuje se za najbolji film godine u regionu. U užem izboru je 12 filmova iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, kao i sa Kosova.

Tri filma koja dobiju najviše ocene sedmočlanog žirija ulaze u finale i u Motovunu će biti proglašen ovogodišnji dobitnik.

Nominovani su "Halimin put" Arsena Antona Ostojića, "Odbrana i zaštita" Bobe Jelčića, "As pik" Draška Đurovića, "Mora ljubavi" Đorđa Mirovića, "Pismo ćaći" Damira Čučića, "Agnus Dei" Agima Sopija, "Balkan nije mrtav" Aleksandra Popovskog, "Treće poluvreme" Darka Mitrevskog, "Srećan za umret" Matevža Lozara, "Nahrani me z besedami" Martina Turka, a iz Srbije "Falsifikator" Gorana Markovića i "Vir" Bojana Vuka Kosovčevića.

Međutim, kako se navodi na sajtu festivala, Kosovčević zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao da prihvati nominaciju.

U regionalnom žiriju koji bira troje finalista i na kraju dobitnika nagrade "Bauer" biće i mlada filmska autorka iz Srbije Maja Miloš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: