"Nik Sloter" najbolji dokumentarac

Srpsko-kanadski film "Nika Slotera za predsednika" Roba Stjuarta proglašen je za najbolji dokumentarac na desetom Zagreb film festivalu (ZFF).

Kultura

Izvor: B92

Subota, 20.10.2012.

18:16

Default images

"Zbog apsurdnosti života i politike, zbog seksi dlakavih prsa, zbog havajskih košulja protiv Miloševića, zbog Nika koji živi sa svojom majkom, zbog Slotera za predsednika, zbog šarma i poštenja i zbog toga što bi svako trebalo da ima priliku da svira pank u Novom Sadu", navodi se u obrazloženju za nagrađeni film koji će uz Zlatna kolica dobiti i 1.000 evra.



Međunarodnim žirijem koji je odlučivao o nagradama za dokumentarne filmove predsedavao je poznati austrijski režiser, scenarista i snimatelj Mihael Glavoger.

"Žiri je usaglasio vrlo brzo jer je to dobro napravljen dokumentarni film, ali i zato što je što je iznenađujući", izjavio je Glavoger, rekavši da nikad ranije nije čuo o Niku Sloteru.

Nagrađeni film je o Robu Stjuartu koji glumi Nika Slotera, junaka TV serije "Tropska vrelina" koja je emitovana u Srbiji 90-ih godina i postala popularna, kao i on sam, posle čega je glumac posetio Srbiju.

"Apsurdnost situacije i opis njegovog obilaska Srbije je toliko šarmantna, a film nas toliko iznenadio tako da nismo imali težak posao", rekao je Glavoger.

Zlatna kolica za najbolji dugometražni igrani film i nagradu u iznosu od 4.000 evra dobio je rumunski film "Svi u našoj familiji" (Toata lumea din familia noastra) Radu Žudea, dok je Zlatna kolica i 1.000 evra za najbolji kratkometražni igrani film dobio izraelski film "Povratak" Šaja Levija, a specijalno priznanje poljski film "Barbakan" Bartolomeja Žmude.

Specijalno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji dato je izraelskom filmu "Život u slikama" Tamar Tal za "nežan i dubok prikaz odnosa babe i unuka, učinjen s mnogo poštovanja, ljubavi, brige i strpljenja, kao i oštrinu i humor stare dame".

Nagradu za najbolji hrvatski film u programu "Kockice" dobio je film "Terarij" Hane Jušić, a uz Zlatna kolica autorka će dobiti i 10.000 kuna (1.330 evra). Specijalno priznanje dobio je Ivan Sikavica za film "Bejbisiter".


Iako je dodela nagrada večeras, Festival se završava sutra (21. 10) repriznim projekcijama, među njima i srpskog filma "Klip" Maje Miloš koji je izazvao veliko interesovanje na festivalu.

Glavoger je za Tanjug rekao da zbog učešća u žiriju nije uspeo da vidi više filmova - preko 100 ih je prikazano na ovogodišnjem ZFF-u, ali da je gledao "Klip" kojim je, kako je kazao, fasciniran.

Direktor festivala Boris T. Matić zadovoljan je ovogodišnjim festivalom i najavio je da će publika u Zagrebu u narednim mesecima videti neke od filmova koji su prikazani na festivalu, među kojima i pobednike, kao filmove iz regiona "Klip" i "Djecu" Aide Begić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: